Rozšírené hľadanie
Sobota 20. Apríl 2024 |
meniny má Marcel

Ako a prečo investovať do umeleckých diel

Datum: 12.12.2020

Vo väčšine domácností sa nájde jeden či dva obrazy visiace na stenách izieb. Vo väčšine prípadov ide o kópie známych umeleckých diel alebo o gýčové obrazy vyrábajúce sa v miliónoch kusov.

Skúste si však urobiť malý prieskum a zistíte, že originálne obrazy sa dajú zakúpiť za pomerne priaznivé ceny. Investícia do umenia sa z dlhodobého hľadiska oplatí viacej ako peniaze uložené na bankovom účte.

Kde si môžete umelecké dielo kúpiť

Investícia do obrazov alebo sôch nie je len o zhodnotení peňazí. Mnohí solventnejší mladí ľudia si kupujú umenie pre potešenie a pre zvýšenie sociálneho statusu. Pozerať sa na originál a vedieť, že ho vlastníte len vy prináša naozaj skvelé pocity. Chcete mať podobný pocit i vy, ale na originálne dielo nemáte peniaze? Kúpte si jeho kópiu, dávajte si však pozor na lacné a nepodarené reprodukcie tlačené strojovo. Ak si však originál nekúpite, nečakajte od kópie nejaké zhodnotenie. Oproti tomu originál môže na cene len a len stúpať. Čím je dielo staršie, tým viac sa zhodnocuje. K originálnym dielam sa môžete dostať prostredníctvom predaja v galériách, na internetových aukciách alebo klasických živých aukciách. Kupovanie umenia cez aukcie je značne adrenalínová záležitosť, ktorá sama o sebe prináša kupujúcemu jedinečný pocit. Hlavne v prípade, že sa vám podarí ponúkané dielo vydražiť. Ak ste vášniví cestovatelia, môžete si obrazy či sochy kúpiť na veľtrhoch umenia. Na týchto veľtrhoch sa zväčša prezentujú najzaujímavejší súčasní umelci.

Investujte do umenia postupne

Pri investícii do umenia by ste mali postupovať s rozumom a dať si poradiť od odborníkov. Šťastie praje pripraveným, a preto sa informujte u majiteľov galérií či kurátorov výstav, ktoré diela momentálne hrajú prím a sú v kurze. Mali by ste sa snažiť zapojiť do kruhov zberateľov. Možno sa vám pošťastí naraziť na rýchlo predávané dedičstvo alebo človeka, ktorý sa potrebuje dostať k peniazom. Momentálne sú na výslní kvalitne spracované diela, ktoré pochádzajú z prvej polovice 20. storočia, z obdobia tzv. avantgardy. V nasledujúcich rokoch sa očakáva vysoké zhodnotenie obrazov, ktoré boli vytvorené v 70 rokoch minulého storočia. Ak máte naozaj veľa voľných financií, obráťte sa na poradcu. Ten bude diela za vás vyhľadávať a prípadne ich aj kupovať. Investovanie do umenia je veľmi chytľavým koníčkom. Nejednajte však unáhlene a do umeleckých diel vložte len časť svojich peňazí.

Nedajte sa oklamať

Ak sa do hľadania diel vhodných do vašej zbierky pustíte sami, dávajte si pozor na falzifikáty. V oblasti umenia dochádza k falšovaniu obrazov a sôch veľmi často. Takéto diela môžete nájsť po celom svete, vrátane Slovenska. Práve preto je pri vyššej investícii vždy lepšie kupovať obraz v spolupráci s odborníkom. Istotou sú známe či renomované aukčné siene, ktoré predávané diela starostlivo preverujú a podrobujú ich expertízam. Aukčné siene zamestnávajú znalcov s dlhoročnými skúsenosťami a disponujú taktiež technologickými možnosťami overovania pravosti.

 

 

Čítané: 3108 x