Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

5 múzeí sveta, ktoré musíte navštíviť

Datum: 12.12.2020

Na dovolenky sa nechodí len ležať na pláž. Niektorí ľudia obľubujú aktívne dovolenky, iní ich trávia poznávaním danej krajiny a zvyšní chodia do zahraničia kvôli umeniu či kultúre. Najnavštevovanejšie múzeá sveta majú čo ukázať každému návštevníkovi.

Známe exponáty vyrážajú dych a prinášajú estetický zážitok, ktorý vo vás bude vzbudzovať príjemné pocity ešte dlhý čas. Predstavujeme vám múzeá, ktoré by ste mali navštíviť.

Parížsky Louvre

Začneme vo Francúzsku, v meste módy a umenia, v Paríži. Paríž nie je od Slovenska až tak vzdialený, a preto by ste ho mali aspoň raz za život vidieť. Neoľutujete, pretože samotné mesto má nádhernú architektúru a podmanivú atmosféru v každom ročnom období. Skoro každý návštevník múzea Louvru hľadá hlavne jeden veľmi slávny obraz – Monu Lisu. Stačí ísť za davmi ľudí a iste ho rýchlo nájdete. Obraz je malý a skrytý za niekoľkými vrstvami bezpečnostného skla. Dokonca sa k nemu nedá ani podísť bližšie, je obkolesený bezpečnostnými bariérami. Napriek tomu má tento známy obraz isté čaro, ktorému odolá málokto. Okrem tohto obrazu sa budete mať v múzeu na čo dívať. Celá budova je rozdelená do 7 oddelení a nájdete v nej historické artefakty, sochy, obrazy a iné kultúrne či umelecké diela.

Ruský Ermitáž

Múzeum sa nachádza v Petrohrade. Na jeho návštevu si rezervujte niekoľko dní. Nachádzajú sa v ňom 3 milióny exponátov a umeleckých obrazov. Práve obrazová zbierka Ermitáže je najväčšia na svete. Múzeum sa skladá zo 6 budov, ktoré predstavujú jednotlivé oddelenia. Pre verejnosť je sprístupnených 5 z nich. Ak sa chcete vyhnúť drahému vstupnému, naplánujte si prehliadku múzea na prvý štvrtok v mesiaci, kedy je vstup bezplatný. Spomínali sme najväčšiu obrazovú galériu na svete, ktorá zahŕňa najznámejšie umelecké diela. Obdivovať v nej môžete obraz Madonna s dieťaťom od Leonarda da Vinciho alebo Údolie s oráčom od Vincenta van Gogha. Zaujímavá je taktiež monumentálna zbierka ruského umenia. Po prehliadke sa poprechádzajte okolo rieky Nevy alebo si doprajte niekoľko hodín obdivovania architektúry slávneho Nevského prospektu.

Národné múzeum v Číne

Toto múzeum sa nachádza v Pekingu a je na druhej priečke v počte návštevníkov za rok. Pre našinca je síce Čína trochu od ruky, ale návšteva pekinského múzea je zážitkom, na ktorý sa nezabúda. Národné múzeum je trochu iné ako dve už spomínané múzea. Je ladené do moderného ducha a bolo založené pred necelými 18 rokmi. Za pomerne krátku históriu ohúrilo veľa návštevníkov, ktorí v múzeu obdivujú čínsku históriu a jej vývoj. Exponáty sú ukryté v 48 výstavných sálach. Najväčším exponátom je bronzový artefakt Simuwu Ding z dynastie Shang. Vďaka tomuto múzeu pochopíte celé čínske dejiny a mentalitu obyvateľov Číny. Návštevu múzea si dobre naplánujte, pretože pre Číňanov je vstup povinný a niekedy sa do múzea nedá dostať. Je preto lepšie zabezpečiť si rezerváciu cez internet.

Metropolitné múzeum v New Yorku

Veľké jablko, ako sa New York familiárne nazýva, nie je len spleťou ľudí, plných ulíc, non stop života, ale skrýva aj jedno veľmi zaujímavé múzeum. Ide o Metropolitné múzeum umenia. Pre milovníkov histórie je prechádzka po múzeu prehľadom najstaršej ľudskej histórie až po novodobé umenie. Nudu tu nezažijú ani dámy, ktoré môžu obdivovať zbierku oblečenia zo všetkých kontinentov sveta. Okrem toho má múzeum oddelenie architektúry, hudobného umenia či obrazovú galériu. Múzeum je neustále rozširované, pribúdajú nové krídla i exponáty. Počas prehliadky si nájdite čaj aj na krátky oddych na streche tohto múzea. Nielenže sa budete môcť kochať pohľadom na známy Central Park, ale budete mať taktiež možnosť si prezrieť výstavu sôch nachádzajúcu sa priamo na streche.

Vatikánske múzeá v Ríme

Posledné múzeum, ktoré spomenieme sa nachádza v Európe, v talianskom Ríme. Vatikánske múzeá skrývajú jednu z najväčších zbierok umenia na svete. Okrem obrazov sa pýši tento komplex budov obrovským počtom starožitností. Areál múzea je naozaj obrovský, takže sa pripravte na poriadny športový výkon. Skladá sa z 20 nádvorí, ktoré sú obkolesené množstvom schodísk. Celková dĺžka trasy pozdĺž exponátov je 7 kilometrov. Dá sa povedať, že ani jeden exponát neujde vašej pozornosti, keďže k poslednej budove sa dostanete jedine tak, že prejdete zvyšnými. Súčasťou múzea sú známe  Raffaleove siene a Sixtínska kaplnka.

 

https://www.shutterstock.com/cs/image-photo/paris-france-may-13-2014-louvre-304631102

 

 

 

Čítané: 3051 x