Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Chytilo vás maľovanie obrazov? Takto si zlepšíte techniku

Datum: 12.12.2020

Talent je úžasná vec a každý človek, ktorý je nejakým talentom obdarovaný by ho mal ďalej rozvíjať. Jedným z najkrajších spôsobov sebavyjadrenia je maľovanie obrazov. https://www.pokrok.sk/

Tomuto druhu umenia sa môže venovať naozaj každý. Ak chcete svoju techniku maľovania zlepšovať, vyskúšajte niektorý z našich tipov. A nezabúdajte, že väčšina umelcov bola pochopená a slávna až po ich smrti.

Nechajte si poradiť a investujte do pomôcok

Maľovať obrazy len tak pre radosť a relax je skvelou vecou. Ak však chcete svoju techniku vylepšiť, mali by ste sa poradiť s odborníkmi. Iste sa vo vašom okolí nachádzajú kurzy maľovania alebo niekde v blízkosti žije umelec, ktorý bude vašu ruku pri maľovaní viesť. Alebo ho môžete sledovať vy pri jeho profesionálnej tvorbe. Inšpiratívne bývajú taktiež návštevy galérií a múzeí či knihy o umení. Neprestávajte maľovať ani v prípade, že sa vám nedarí a máte horšie dni. Všetky svoje diela si schovajte a po čase si ich dobre prezrite. Sami nájdete na obrazoch prípadné chyby alebo uvidíte, že ste sa zlepšili. Pri maľovaní je síce najdôležitejšia kreativita a fantázia, ale nezabúdajte ani na kvalitné pomôcky. Investujte do farieb, ktoré sú sýtejšie a do štetca, ktorý je vyrobený z kvalitných štetín.

Tvorte neustále a nebojte sa kritiky

Pri maľovaní je dôležité neprestávať a maľovať aspoň jeden či dva obrazy mesačne. Iba vytrvalosťou môžete dosiahnuť pokrok. Všímajte si veci okolo seba, prírodu, ľudí alebo sa zamerajte na svoje predstavy. Všetko okolo vás je plné nápadov, ktoré vy môžete preniesť na plátno. Nesústreďte sa len na jednu techniku alebo jeden štýl. Skúšajte neustále niečo nové a postupne nájdete svoju cestu. Dôležité je si stanoviť ciele a k tým sa pomaly približovať. My osobne poznáme jednu úspešnú umelkyňu, ktorá maľovala zo začiatku len pre radosť a pracovala pre peniaze. Odhodlala sa opustiť síce stabilné, ale nudné zamestnanie a začala sa maľovaním živiť. Zo začiatku to nebolo veľmi ružové. Musela siahnuť na dno svojich úspor, ale postupne sa pomocou sociálnych sietí dostala do povedomia ľudí a svoje obrazy začala vo veľkom predávať. Jej ďalším cieľom je vlastná výstava a zlepšovanie techniky. Pri svojej ceste hore sa nebála ani kritiky. Pýtala sa nielen svojich známych, laikov v umení, ale aj umelcov, ktorých osobne navštívila. Ak žiadneho profesionála nepoznáte, zapojte sa do diskusných skupín alebo fór, na ktorých sa preberá umenie. Svoje obrazy vyfoťte a čakajte na odozvu.

Dôležité je aj prostredie a psychická pohoda

Maľovať niekde v kúte bytu nie je inšpiratívne a ani pohodlné. Skúste si vo svojom byte nájsť miestnosť, kde sa budete môcť maľovaniu venovať. Toto miesto musí byť útulné, svetlé a tiché. Ak máte dostatok financií, nie je na škodu si prenajať ateliér. Pokojne aj v starej, ošarpanej budove. Niektoré staré budovy sami o sebe vyžarujú niečo mystické, čo umelcom pri tvorení pomáha. Pri maľovaní počúvajte hudbu, pite obľúbený čaj alebo sa občas pozrite von oknom. Dôležitá je taktiež čistota palety, štetcov, pekne pripravené plátno v kvalitnom stojane. Všetko vytvorí harmóniu, ktorá vás bude povzbudzovať k práci. Do svojej svätyne občas priveďte známych, ukážte im nové obrazy a sledujte ich výraz tváre. Maľovanie obrazov by nemalo byť len o zárobku, ale o potešení, ktoré obrazy prinášajú ľuďom dívajúcim sa na ne.

 

Čítané: 3326 x