Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Keď umenie lieči

Datum: 12.12.2020

Umenie lieči dušu a poteší náš zrak. Ak sa na umenie nebudeme len pozerať alebo ho len počúvať, ale sa pokúsime umenie i tvoriť, o to väčší bude jeho prínos pre naše zdravie.

Umenie lieči dušu a poteší náš zrak

Väčšina ľudí sa neustále cíti pod tlakom a nevie sa uvoľniť. Umenie môže byť cestou k relaxácii a psychickej pohode. Dokonca sa využíva ako spôsob terapie pod názvom arteterapia.

Arteterapia pomôže naozaj každému bez liekov a chémie

Arteterapia sprevádza ľudstvo už vyše storočia a pol. Napriek svojej pomerne dlhej histórii veľa ľudí váha vyskúšať jej blahodarné pôsobenie na psychiku. Arteterapia pomáha deťom i dospelým v boji s mnohými psychickými problémami. Okrem toho umenie pomáha pri vývoji mentálne alebo telesne postihnutých jedincov. Arteterapiu môžete vyskúšať aj v prípade, že nemáte diagnostikované ochorenie. Pomôže vám rozvíjať vašu osobnosť, budovať sebadôveru a upokojiť myseľ. Aby ste sa mohli arteterapii venovať nemusíte byť nadaní v žiadnom umeleckom smere. Pri tejto terapii ide o to, aby ste pomocou umenia vyjadrili svoje vnútorné myšlienky, dostali na povrch emócie alebo naopak odbúrali negatívne myslenie. Arteterapia zahŕňa spev, tanec, hudobnú tvorbu, modelovanie, fotografovanie, kreslenie, maľovanie, keramikársku tvorbu či rôzne druhy remesiel.

Umenie vám pomôže v mnohých oblastiach života

Kde sa arteterapia praktizuje

Liečbu arteterapiou využívajú vo veľkom psychiatrické kliniky, domovy sociálnej pomoci, centrá pre deti i ústavy pre resocializáciu. Základom terapie nie je vytvorenie vysoko hodnoteného diela (i keď pri arteterapii môžete objaviť svoj skrytý talent), ale dôležitejší je účinok akejkoľvek umeleckej činnosti na správanie a myslenie človeka. Možno by ste si mysleli, že túto terapiu môžete skúsiť praktizovať aj doma. Nie je tomu tak. Celý proces tvorby musí viesť terapeut či psychológ, ktorý má v tomto smere patričné vzdelanie. Predsa len ľudská psychika je veľmi krehká a neodborne vedená terapia by mohla viac ublížiť ako pomôcť. Po nejakom čase sa môžete arteterapii venovať aj prostredníctvom skupín na sociálnych sieťach, ktoré taktiež vedú odborníci.

Čo všetko sa vo vašom živote zmení

Čo všetko sa zlepší vo vašom živote po úspešnej terapii umením? V prvom rade si sami seba budete viacej vážiť. Ak vám pod rukami vznikne niečo nové, čo má pre vás hodnotu, vaša sebaúcta pokročí vpred. Pri každej umeleckej činnosti sa môžete realizovať a rozvíjať svoje schopnosti. Všetky oblasti umenia so sebou prinášajú pocity upokojenia. Následne sa dostaví úľava od stresu a zlepší sa vaše celkové duševné zdravie. Pod vedením terapeuta sa zlepší vaša komunikácia s okolím a naučíte sa lepšie prekonávať prekážky či traumy. Skoro všetky oblasti umenia vyžadujú vysokú úroveň sústredenia, ktoré zvyšuje mozgovú činnosť. Prostredníctvom umenia sa mnohí ľudia vyrovnali s fyzickým hendikepom či ťažkými chorobami. Arteterapia nie je zázračným liekom na všetko, ale je určená pre každého, kto chce bojovať so svojimi vnútornými démonmi a začleniť sa do života.

 

 

 

Čítané: 2702 x