Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

História v ultra modernom podaní. V Novom Meste nad Váhom zažijete výnimočnú akciu pri príležitosti 30 výročia Nežnej revolúcie.

Datum: 12.11.2019

Už túto sobotu rozsvieti  mesto VIDEOMAPPING, ktorý zmení budovu MsÚ na nepoznanie. Digitálne graffitti ponúknu nový zážitok, vyjadriť sa, čo pre Vás znamená sloboda a dostane Vás do súťaže o DVE LETENKY DO NEW YORKU od INVIA NMnV!!

Veľký koncert a videoprojekcia prinesú zážitok a energiu z dôb nedávno minulých a umocnia oslavu slobody, ktorá nebola vždy samozrejmosťou.

„ Myslíme si, že je dôležité pripomínať, nie len mladej generácii,  že sloboda nebola vždy samozrejmosť a treba si ju vážiť“ hovorí autorka projektu Iveta Antalová. „ Teší nás, že s nami  spolupracujú všetky stredné školy z mesta a ich študenti sa priamo organizátorsky zapájajú. Práve angažovanosť študentov a umelcov z nášho mesta vnáša do celého projektu odvážnu mladú energiu. A o to nám ide. Zásadní sú aj naši partneri akcie, ktorí vnímajú spoluprácu sa na tejto akcii ako podieľanie sa na rozvoji komunity a to je nepopierateľne ďalší spoločenský posun, pretože im nezáleží len na rozvoji svojej firmy, ale aj na rozvoji komunity vo svojom meste.“

Akcia je striktne apolitickou oslavou slobody, ktorá patrí všetkým.  Atraktívnym hudobným a obrazovým prevedením objektívne prináša historické míľniky, ktoré našu spoločnosť formovali, a ktoré predchádzali novembrovým udalostiam 1989.

„Rozhodne nie je naším zámerom polarizovať spoločnosť alebo podsúvať subjektívny názor kedy bolo, či nebolo dobre. Vnímame to však tak, že naša spoločnosť je už dostatočne vyzretá na to, aby sme sa na svoju históriu vedeli pozerať ako na našu súčasť, ktorá nás vyformovala do toho, čo sme a do toho čím môžeme byť.“ Pokračuje Iveta Antalová . Spoluorganizátorom akcie je Matica slovenská, konkrétne Miestny odbor Nové Mesto nad Váhom. „Tešíme sa, že netradičnými akciami podporujeme informovanosť  a vytvárame zážitok. Naši študenti sú odvážni, tolerantní a múdri a my sme radi, že sa tak zhostili svojej úlohy. Nové multimediálne prostriedky zase dodávajú nádherný efekt a človeku stačí, keď si to celé spontánne užije. Žijeme v 21.storočí a na to sa snažíme reflektovať  našou matičnou činnosťou “ pripája sa Lenka Fraňová.

Súčasťou Akcie Sloboda nie je samozrejmosť je súťaž o dve letenky do New Yorku od INVIA Nové Mesto nad Váhom. „Spolu s Milanom Gurom s INVA Nové Mesto nad Váhom sme si dlho lámali hlavu, čo by bola najvhodnejšia cena do súťaže, nakoľko INVIA ponúka naozaj nespočetné množstvo zaujímavých pobytov, no nakoniec nám z toho vyšiel práve New York. V období totality bola Amerika totiž často cieľovou stanicou ľudí, ktorí z rôznych dôvodov opustili svoju krajinu. Títo ľudia sa však nemohli vrátiť bez následkov a problémov, ktoré systém prinášal. Mnohokrát už nevideli svoje rodiny. Dnes máme slobodu cestovania a to neznamená len to, že môžeme opustiť krajinu, ale aj to, že sa môžeme do nej vrátiť.“

Sloboda nie je samozrejmosť, je určite akcia, ktorú si nemôžete nechať ujsť. Príďte si aj Vy pre zážitok 16. 11. 2019 na Námestie slobody v Novom Meste nad Váhom.

 

Plagát Sloboda nie je samozrejmosť

Čítané: 2461 x