Rozšírené hľadanie
Utorok 19. Marec 2024 |
meniny má Jozef

Dovolenka s deťmi: Na čo dávať pozor, aby ste si ju užili?

Datum: 05.06.2019

Život rodičov dokáže byť niekedy poriadne vyčerpávajúci. Mnohí si predstavujú dovolenku pri mori, kde nebudú celé dni nič robiť a konečne si dobijú baterky. Len potom prevážia obavy z toho, či by sa tam aj deťom páčilo, čo všetko musia vybaviť, vyriešiť, zbaliť, a tak radšej ostanú na mestskom kúpalisku.

Nemusíte mať strach, dovolenka s deťmi môže byť skutočne príjemná, stačí sa len dôkladne pripraviť. Na čo by ste si mali dať pozor?

Bez pasu ani na krok

Hoci dospelákom na cestovanie po krajinách Európskej únie (a niektorých ďalších) stačí iba občiansky preukaz, dovolenka s deťmi si vyžaduje viac. Cestovný pas je samozrejmosťou, hoci ho dokážete vybaviť expresne aj do 2 dní (štandardne je to do 30 dní) pre deti do 6 rokov za poplatok 24 €, neoplatí sa to nechávať na poslednú chvíľu. 

Ak už cestovný pas máte, dávajte si pozor na dobu platnosti – v niektorých krajinách, napríklad v Ruskej federácii je potrebné, aby cestovný pas platil ešte aspoň 6 mesiacov po ukončení pobytu.

Cestovné poistenie je samozrejmosťou

Cestovné poistenie na dovolenku s deťmi by malo byť samozrejmosťou. Cestovné kancelárie ho často ponúkajú k svojim zájazdom, samozrejme, že ho môžete odmietnuť. Potom však odporúčame vybaviť si vlastné – dnes už našťastie všetko dokážete vybaviť z pohodlia domova vďaka internetu. A navyše za niekoľko krátkych minút, takže riskovať zbytočne sa vám nevyplatí. Online cestovné poistenie tiež ponúka výhodné rodinné balíčky, ktoré sú na dovolenku s deťmi ako stvorené.

Myslite na ochranu pred slnkom

Najmä malé deti, ktoré idú na svoju prvú dovolenku, nemajú pokožku prispôsobenú na dlhý pobyt na slnku. Preto by vo vašej výbave nemal chýbať kvalitný opaľovací krém s ochranným faktorom 30 či 50. Taktiež odporúčame ostať v tieni počas najväčších horúčav – teda v čase od 11:00 do 14:00. Opaľovacím krémom by sa to však nemalo končiť, deťom určite doprajte aj pokrývku hlavy – či už plátený klobúčik, slameniak, alebo šiltovku. Ak je dieťa väčšie a zbožňuje kúpanie a čľapkanie v mori, zaujímavým a účinnejším riešením ako opaľovací krém je funkčné tričko na kúpanie. A keď je mokré, tak aj príjemne chladí.

Obuv do vody

Či už sa chystáte k moru, alebo len na Liptovskú maru, myslieť by ste mali na obuv do vody. Na dne sa okrem morských ježkov môžu nachádzať rozbité sklené fľaše či ostré kamene, na ktorých si dokáže poraniť nohu aj dospelý človek. V prípade, že dieťa ešte nechodí, namiesto obuvi myslite na „dopravný prostriedok“, na ktorom sa môže aspoň plaviť – či už nafukovací plameniak, alebo veľká plastová prepravka, z ktorej nevypadne ani pri silnejších vlnách. Samozrejme, všetko v doprovode rodiča.

Dĺžku cesty prispôsobte veku dieťaťa

To, čo sa vám môže zdať v poriadku, môže byť pre dieťa celá večnosť. Aj preto odporúčame vyberať dovolenkovú destináciu podľa veku, temperamentu a citlivosti vášho drobca. Ak nemá ani rok, 12-hodinový let do kórejského Soulu si zrejme veľmi neužije. Zároveň však nepozerajte iba na dĺžku samotného letu, ale započítajte tam cestu na letisku a čas strávený v jeho priestoroch, kým budete môcť nastúpiť na palubu. Ak cestujete autom, lepším variantom je jazda počas noci, keď dieťa spí a cesty sú prázdnejšie, vďaka čomu sa s veľkou pravdepodobnosťou vyhnete zápcham.

Pribaľte si aj detskú lekárničku

Lekárnička v aute vám môže pomôcť, no na dovolenku s deťmi by ste si mali pripraviť špeciálny variant. Čo by v nej nemalo chýbať? V prípade vracania či hnačky si so sebou zoberte probiotické kvapky ako Hylak či Biopron, probiotiká a pokojne rehydratačný roztok, ktorý dodá dieťaťu stratené minerály. Proti opuchom si môžete zobrať octanovú masť, nezabudnite ani na rýchloobväz či prípravok na dezinfkeciu rany.

Samozrejmosťou sú lieky proti zvýšenej teplote, napríklad Ibalgin a Paralen, zabudnúť by ste nemali ani teplomer, pinzetu, repelent proti hmyzu alebo prípravok na zmiernenie spálenej pokožky. Ak sa chystáte na dovolenku s malým bábätkom, pre istotu si zoberte aj odsávačku hlienov a kvapky do uší aj očí. Je vašou cieľovou destináciou exotická krajina? Preverte si u svojho lekára, aké očkovanie je potrebné, prípadne odporúčané.

 

 

 

Zdroj obrázka: pixabay.com

 

 

Čítané: 4235 x