Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Symbol hlavného mesta č.1: Slovenský rozhlas alebo obrátená pyramída

Datum: 27.03.2020

 

Bratislava je kultúrnou baštou Slovenska. Medzi kultúrne
pamiatky radíme aj budovu Slovenského rozhlasu, známu ako obrátená
pyramída.

Bratislava je kultúrnou baštou Slovenska. Medzi kultúrnepamiatky radíme aj budovu Slovenského rozhlasu, známu ako obrátenápyramída.

 

Budova Slovenského rozhlasu, známa ako obrátená pyramída, je neprehliadnuteľným svetovým unikátom. Reprezentuje povojnovú modernú architektúru a je vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku.

Vo štvrti, ktorá bola známa nízkymi vinohradníckymi domčekmi, na Mýtnej ulici, vybudovali architekti Štefan Svetko, Štefan Ďurkovič a Barnabáš Kissling monumentálnu stavbu, ktorá sa stala symbolom Bratislavy. Mala byť súčasťou bulváru v centre Bratislavy, ktorého návrh sa však nikdy nepodarilo zrealizovať.

Spočiatku sa ľudia na nezvyčajné expresívne dielo pozerali s nedôverou a prejavovali aj emócie nespokojnosti. Tvar obrátenej pyramídy má okrem umeleckého najmä praktický prínos. Autori bojovali s výzvou malého pôdorysu, preto sa namiesto 30-poschodovej budovy rozhodli realizovať na tú dobu viac ako odvážny projekt.

V čase jej vzniku vládla v ovzduší zvláštna atmosféra slobody a nových vízií. Američanom sa podarilo vystúpiť na mesiac, technika naberala na obrátkach a výzva postaviť budovu doslova „hore nohami“ do modernej urbanistickej doby doslova zapadla. Obrátená pyramída bola postavená v roku 1983 po 16 rokoch náročnej stavby, pričom prvé vysielanie „na ostro“ sa zrealizovalo až v roku 1985.

Ide o prvú stavbu na Slovensku postavenú z ocele, v ktorej je zahrnutý zaujímavý koncept pyramídy v pyramíde. Zaručila sa tak vynikajúca akustika pre nahrávacie štúdiá aj pre koncertné štúdio Slovenského rozhlasu, nájdeme v nej aj jeden z najväčších organov na Slovensku, ktorý má šesťtisíctristo píšťal. V budove sú tiež zvukotesné nahrávacie a prevádzkové priestory. 

Pri návšteve Bratislavy odporúčame pozrieť si tento svetový unikát. Viacero svetových miest má stavbu obrátenej pyramídy, žiadna z nich však neuplatnila zvukovo oddelenú menšiu pyramídu vnútri väčšej. Ak plánujete stráviť v hlavnom meste pár dní, odporúčame hostel Bratislava. Nachádza sa v centre mesta a ponúka príjemné a pre návštevníkov praktické ubytovanie v Bratislave

 

Čítané: 4832 x