Rozšírené hľadanie
Sobota 20. Apríl 2024 |
meniny má Marcel

Obnoviteľné zdroje energie - ako a prečo ich využívať?

Datum: 20.07.2022

Obnoviteľné zdroje energie by mali v blízkej budúcnosti aspoň čiastočne nahrádzať vyčerpateľné zdroje energií, ktoré navyše zaťažujú životné prostredie.

Obnoviteľné zdroje energie

Ak chcete ušetriť na účtoch za energiu a zároveň prispieť svojou troškou k ochrane životného prostredia, cestou je okrem iného aj solárna energia.

Prečo využívať obnoviteľné zdroje?

Hlavný dôvod na využívanie obnoviteľných zdrojov je ochrana životného prostredia. Bežná výroba elektrickej energie zaťažuje životné prostredie, ale čoraz viac aj vašu peňaženku. Rovnaké je to aj s fosílnymi palivami.

Veterná, vodná, geotermálna či slnečná energia by tak mali predstavovať zelenšiu aj cenovo dostupnejšiu cestu. Samozrejme budovanie vodných či veterných elektrární má taktiež určitý negatívny dopad na životné prostredie, ale je neporovnateľne menší a to najmä z dlhodobého hľadiska.

Okrem toho vám obnoviteľné zdroje poskytujú aj nižšiu energetickú závislosť na verejnej elektrickej sieti, dodávkach plynu a podobne. V domácnostiach je zatiaľ najbežnejšia odborná inštalácia fotovoltiky či tepelných čerpadiel. Investícia do zelených riešení sa vám môže vrátiť v priebehu niekoľkých rokov. Samozrejme veľkou výhodou sú nižšie účty za elektrinu

Solárna energia pre domácnosti

Špeciálne solárne panely sú veľmi často využívané v rodinných domoch na výrobu elektrickej energie alebo aspoň na ohrev teplej vody. Treba však rozlišovať medzi fotovoltickými a solárnymi kolektormi. Kým fotovoltické kolektory dokážu slnečné lúče premeniť na elektrickú aj tepelnú energiu, solárne kolektory ju premieňajú iba na tú tepelnú.

Fotovoltika teda pokryje aspoň časť potreby elektrickej energie pre domácnosť, solárne kolektory slúžia iba na ohrev teplej vody. Investície do zelených riešení bývajú vysoké, ale existujú aj štátne podporné programy, cez ktoré môžete získať dotácie.

 

Zdroj obrázka: Diyana Dimitrova/Shutterstock.com

 

Čítané: 3371 x