Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Čo znamená byť konateľom a spoločníkom s.r.o.?

Datum: 10.09.2022

Počas procesu zakladania s.r.o. je nutné vymedziť právomoci a rozhodnúť sa, kto prevezme úlohy spoločníka a konateľa.

Čo znamená byť konateľom a spoločníkom s.r.o.?

Možné je tiež to, aby bol konateľom i spoločníkom majiteľ spoločnosti. Mnohí začínajúci podnikatelia si uvedené pojmy mýlia a nevedia, aké sú právomoci jednotlivých zástupcov spoločnosti. Pomôžeme vám sa zorientovať v tejto problematike a nahliadnuť do fungovania s.r.o..

Eseročku zakladá budúci majiteľ – spoločník

Rozhodli ste sa pre založenie s.r.o.? Znamená to, že budete majiteľom spoločnosti a v mene eseročky vystupujete ako spoločník. Môžete byť jediným spoločníkom alebo do podnikania zapojíte viac osôb vystupujúcich ako spoločníci. V prípade, že sa firme nebude dariť, ste práve vy osoba, ktorá zodpovedá za prípadné straty, ale len do výšky svojho nesplateného vkladu zapísaného v obchodnom registri. Na osobný majetok vám nikto nesiahne. Konateľ je osoba, ktorú poveríte vedením spoločnosti, dáte jej právomoci podpisovať zmluvy či organizovať chod firmy. Spoločník a konateľ môže byť jedna a tá istá osoba.

Nie každý môže byť spoločníkom a konateľom

Založenie s.r.o. so sebou nesie veľa pojmov, ktorým bežný smrteľník nerozumie. Preto je lepšie, keď vložíte celý proces do rúk firmy alebo si kúpite už založenú ready made s.r.o.. Vyhnete sa tak chybám ako napríklad tomu, že budete chcieť konateľom vymenovať právnickú osobu, čo nie je možné. Spoločníkom môže byť fyzická i právnická osoba alebo konateľom len fyzická.

Právomoci v eseročke sú jasne stanovené

Spoločník, teda majiteľ spoločnosti, má v rukách všetky podstatné právomoci v spoločnosti a zároveň mu patrí zisk resp. podiel na zisku, ak je v eseročke zapojených viac spoločníkov. Percentuálny podiel zo zisku je stanovený v spoločenskej zmluve alebo sa dohodne v stanovách počas valného zhromaždenia spoločníkov. Konateľ má len také právomoci, ktoré mu pridelí spoločník. Nedostane podiel zo zisku, ale len odmenu určenú spoločníkom. Znamená to, že spoločník zo svojho zisku neplatí odvody, ale len daň. Ak konateľ dostáva odmenu, je nutné mu z odmeny odviesť odvody a zaplatiť tiež daň. Niektoré odvody však platiť nemusí v prípade, že dostáva nepravidelnú odmenu.

 

 

Čítané: 2996 x