Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Ako sa dá predĺžiť životnosť pneumatík?

Datum: 10.05.2019

Životnosť pneumatík je veľmi diskutovanou témou a to nielen medzi odborníkmi, ale aj verejnosťou. Nie je výrobok ako výrobok a každá jedna pneumatika sa opotrebuje za iné obdobie, hoci môže ísť o rovnakú značku a aj dátum výroby.

Ak sa nachádzate v období, kedy plánujete vymeniť na aute zimné za letné pneumatiky, mali by ste si ich stav najskôr skontrolovať. Je veľmi dôležité vedieť, akú dobu vám gumy vydržia a či sa na ne ešte môžete spoľahnúť. Bezpečnosť počas jazdy je totiž dôležitým faktorom a nemal by ho podceňovať žiadny vodič. Ak zistíte, že tie vaše sú už nevyhovujúce a majú praskliny, mechanické poškodenie alebo dezén už nespĺňa potrebnú hĺbku, zakúpte si radšej nové. Budete sa tak cítiť lepšie a predídete možnej havárii, ktorá by vám spôsobila nielen škodu na majetku, ale možno aj zdraví. Hoci všeobecná životnosť pneumatík je 10 rokov od dátumu výroby, týmto údajom by ste sa riadiť nemali. V praxi je známe, že pneumatiky vydržia maximálne po dobu 6 rokov, potom sú už pre jazdu nebezpečné. Kontrolovať by ste ich však mali pred každou novou sezónou, aby ste mali tak povediac dušu na mieste.

Životnosť pneumatík sa dá predĺžiť

Životnosť pneumatík nezávisí len od toho, kedy boli vyrobené, ale aj od iných kritérií. Jedným z nich je štýl jazdy vodiča a to, ako s autom narába. Ak ste pokojný vodič, ktorý jazdí priemernou rýchlosťou po klasických cestách, pneumatiky vám môžu vydržať maximálne možné obdobie. Ak však často šliapete na brzdu a vyhľadávate ťažší terén, opotrebované budú omnoho skôr.  Ich dobu používania dokážete predĺžiť aj správne vyladenou geometriou a neopotrebovanými tlmičmi, ktoré na stav pneumatík veľmi vplývajú. Dôležitý je aj tlak vo vnútri, pretože ak nebude správny, gumy sa zničia nerovnomerne a nebudú zodpovedať odporúčaným hodnotám. Významnú úlohu zohráva aj správne skladovanie mimo sezóny, kedy pneumatiky nepoužívate. Ak ich chcete využívať čo najdlhšie, umiestniť by ste ich mali na suchom a chladnom mieste. Určite by nemali byť vystavené slnečnému žiareniu, ktoré ich dokáže značne poškodiť. Mnohí vodiči nevedia ani to, aká je správna poloha na uskladnenie. V prípade, že ich chcete uchovať s ráfikom, poukladajte ich na seba a ak bez nich, pokojne ich nechajte stáť vedľa seba. Nezabudnite ich však občas otočiť. Ak nechcete kupovať nové pneumatiky každú chvíľu, zakúpiť by ste si mali tie, ktoré majú pevnú konštrukciu a kvalitné materiály. Hoci aj najlacnejšie pneumatiky dokážu splniť vlastnosti potrebné na bezpečnú jazdu, v prípade životnosti to už tak ružové nie je.  Najdlhšou životnosťou na trhu sa pýšia pneumatiky Continental a Michelin, ktoré sú u ľudí dobre známe.

Čítané: 3258 x