Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Dávajte si pozor na zlodejov počas dovolenky v horách

Datum: 07.12.2020

Vraví sa, že pri odchode na dovolenku mnoho ľudí nechá mozog doma. Dovolenkový čas je určený na fyzický i psychický oddych.

Niekedy je však potrebné mozog  používať aj na dovolenke a chrániť nielen svoje zdravie či majetok. Zlodeji číhajú na dovolenkárov počas letných i zimných dovoleniek. Kde všade pôsobia a na čo sa zameriavajú?

Hotely a relaxačné zóny

Ak vám zlodeji ukradnú veci z hotelovej izby, mal by vám škodu uhradiť hotel. Informujte sa vopred o tejto skutočnosti. Mnohé hotely však nie sú poistené a snažia sa zo svojej zodpovednosti vyvliecť. Hotelové trezory alebo trezory na izbách nie sú len na parádu. Využite ich a budete sa cítiť bezpečnejšie. Buďte obozretní. Ak vidíte v blízkosti vašej izby podozrivú osobu, obráťte sa na hotelový personál. Kľúče od izby nenoste so sebou na svah, radšej ich vždy odkladajte na recepcii. Ďalšie miesta, ktoré zlodeji veľmi radi navštevujú sú relaxačné zóny a zóny určené na oddych. V hoteloch sú to rôzne spa centrá. Mali by mať k dispozícii odkladacie skrinky, ale istotou je nenosiť zbytočne so sebou cennosti alebo veľkú čiastku peňazí. Ak ide o zóny mimo hotela, zlodeji sa radi zameriavajú na miesta, kde ste si odložili lyže. Veľmi rýchlo ich dokážu ukradnúť aj v prípade, že využívate na prevoz lyží nosiče na lyže. Neodkladajte lyže na strechu vozidla, ale do úschovní. Zlodejom stačí naozaj sekunda, a preto nenechávajte na stole v reštaurácii voľne položené mobilné telefóny alebo fotoaparáty.

Parkoviská sú zlatou baňou

V prípade, že hotel nedisponuje stráženým parkovaním, buďte na pozore. Celkom určite nenechávajte vo vozidle platobné karty alebo elektroniku, ktorá priláka zlodejov behom pár minút. Vždy skontrolujte uzamknutie vozidla, a ak vlastníte dodatočné bezpečnostné vybavenie, použite ho. Nestačí vyprázdniť len interiér vozidla. Mnohí ľudia zabúdajú na strešné boxy. Nechajú si v nim množstvo cenností počas celého pobytu na dovolenke. Aj kvalitnejšie boxy Thule vie šikovný zlodej prekonať. Zlodejom nejde len o obsah boxu. Veľmi často sa zamerajú na box samotný. Preto ak máte možnosť, dajte zo strechy dolu aj box a uložte si ho do hotelovej úschovne. Je dobré myslieť na všetko a celé vozidlo vrátane boxu pripoistiť voči odcudzeniu. Zlodeji majú na ľudí pripravené viaceré fígle. Veľmi často operujú v skupinách. Vedia odpútať vašu pozornosť a mihnutím oka vás okradnúť. Na záver ešte jedno upozornenie. Mnohí zlodeji využijú vašu neprítomnosť a po návrate z dovolenky nájdete byt vykradnutý. Napomáhajú im v tom sociálne siete. Dávajte si pozor na to, čo na internete zverejníte.

 

 

Čítané: 2113 x