Rozšírené hľadanie
Streda 1. Máj 2024 |
meniny má Sviatok práce

Aký typ poistenia vozidla uzavrieť?

Datum: 08.10.2023

Presviedčajú vás poistní agenti o tom, že by ste mali uzavrieť havarijné poistenie aj v prípade starého vozidla? Myslíte si, že povinné zmluvné poistenie je na nič?

poistenie vozidla

Ak máte pochybnosti o tom, aký typ poistenia uzavrieť, nechajte si od nás poradiť.     

Pre staršie vozidlá – PZP s doplnkovým poistením

Ako majiteľ vozidla nemáte na výber a povinné zmluvné poistenie musíte platiť. Povinné zmluvné poistenie tzv. PZP musí mať uzatvorené každý majiteľa vozidla, ktorému bolo udelené evidenčné číslo. Ide o podobnú povinnosť ako voziť snehové reťaze do hôr. V opačnom prípade vám v oboch situáciách hrozí pokuta. Mnohí šoféri si myslia, že PZP je poistenie o ničom. Pravda je taká, že keby ste spôsobili nehodu s následkami, nedoplatili by ste sa na odškodnom. Nejde len o náklady na opravu vozidla či kúpu nového. Poškodení môžu žiadať preplatenie nákladov na liečbu alebo ušlého zisku.

PZP v závislosti od poisťovne pokrýva všetky uvedené škody do rôznej výšky. Tento fakt spomíname preto, aby ste si pri uzatváraní PZP overili výšky krytia. Vhodné je tiež si overiť doplnkové služby poisťovne, napríklad asistenciu. Keď chcete mať chránené aj vlastné vozidlo, je možné si doplatiť rôzne formy doplnkového PZP, napríklad pre prípad živelných pohrôm, výtlku a zranenie posádky. Čítajte podmienky zmluvy a doplatkov podobne ako čítate označenie pneumatík.

Pre nové a drahé vozidlá – havarijné poistenie

Majiteľom nových vozidiel a vozidiel vyššej hodnoty sa oplatí uzavrieť havarijné poistenie. Majú síce vo vozidle rôzne technické pomôcky ako je snímač tlaku pneumatík, ale niekedy ani inteligentné systémy nestačia pre zvýšenie bezpečnosti. Havarijné poistenie musia mať uzatvorené automobily, ktoré boli kúpené na lízing. Ide vlastne o všetky vozidlá, ktorých zostatková hodnota je vyššia, pretože platby za havarijné poistenie sú značne vysoké. Avšak havarijné poistenie pokrýva všetky poškodenia, ktoré by mohli vzniknúť na vašom automobile. Dokonca pokrýva aj krádež vozidla, čo znamená, že ide o poistenie, ktoré sa oplatí.

Na cesty a dovolenky – doplnkové cestovné poistenie

Keď sa počas roka vyberiete na dovolenku, iste uzatvárate cestovné poistenie. Toto poistenie pokrýva celú paletu rizikových situácií. Základom býva poistenie cestovných nákladov a batožiny. Krytie sa dá rozšíriť na situácie ako sú rizikové športy a spôsobenie škody na majetku. Poistiť na cesty je možné krátkodobo tiež vozidlo.

Doplnkové cestovné poistenie na vozidlo vyjde na pár eur a oplatí sa v prípade, že sa vám v zahraničí automobil pokazí. V takýchto situáciách oceníte nielen preplatenie opravy, ale tiež preplatenie ubytovania a cesty domov. Poistené krytie zahŕňa aj zošrotovanie vozidla a pomoc pre prípad finančnej tiesne.

 

Čítané: 2060 x