Rozšírené hľadanie
Sobota 27. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslav

Dávajte si pozor na zloženie kozmetiky. Niektoré jej zložky môžu poškodiť zdravie

Datum: 13.12.2020

O pleť, pokožku i vlasy by sa mali každodenne starať ženy i muži. Nie je tomu vždy tak. Niektorí ľudia na seba kašlú a v štyridsiatke vyzerajú o desať rokov starší. Iní ľudia naopak starostlivosť preháňajú.

Dávajte si pozor na zloženie kozmetiky. Niektoré jej zložky môžu poškodiť zdravie

Vlastnia veľké množstvo kozmetických prípravkov a využívajú ich rad za radom. Nezaujíma ich zloženie kozmetiky a už vôbec nie vhodnosť daného prípravku pre ich typ pleti či vlasov. Niektoré prípravky dokonca obsahujú látky, ktoré viac škodia ako pomáhajú. Tieto výrobky by ste mali ihneď vyhodiť do koša.

Dávajte si pozor na to, čo si natierate na kožu

Cez pokožku môže do ľudského tela preniknúť až 60 % látok obsiahnutých v kozmetických prípravkoch. Preto si skutočne dávajte pozor na to, čo doprajete svojej koži. Nie všetky druhy kozmetiky sú vyrábané z čisto prírodných látok. V snahe o čo najlacnejšiu výrobu kozmetickí producenti pridávajú do prípravkov chemické látky, ktoré dokážu vyvolať alergické reakcie a v niektorých prípadoch aj rôzne ochorenia. Zároveň platí pravidlo, že všetkého príliš škodí. Ak máte police v kúpeľni preplnené na prasknutie, niečo nebude v poriadku. Čím viac prípravkov budete používať, tým je väčšia šanca, že niektoré z nich nie sú až tak „zdravé“, ako uvádza reklamný slogan. Preferujte výrobky, ktoré obsahujú čisto prírodné látky. Nemusia byť vyrábané známou kozmetickou značkou. Často platí pravidlo, že malí domáci výrobcovia majú kvalitnejšie produkty a zároveň jednajú transparentnejšie.

Ktoré látky v kozmetike škodia najviac

Ftaláty

Ftaláty sa využívajú, aby zmäkčovali účinok prípravkov. Ich použitie v kozmetike bolo síce už dávno zakázané, ale lacné čínske napodobeniny ftaláty stále obsahujú. Kupujete lak na nechty v čínskom obchode alebo sa snažíte ušetriť na deodorante či parféme? Dobre si prečítajte zloženie uvedené na etikete lacných výrobkov. Ak je na nich uvedený ftalát, ihneď výrobok zlikvidujte. Keď sa ftalát dostane do tela, začne útočiť na hormóny. Dlhodobé pôsobenie ftalátov na človeka spôsobuje problémy s pohlavnými orgánmi, pečeňou alebo pľúcami. Pod akými skratkami nájdete ftaláty v kozmetike? DEP (dietylftalát) alebo DBP(di-n-butylftalát).

Laurylsulfát sodný

Táto látka sa na produktoch uvádza pod skratkou SLS. Ide vlastne o činidlo, ktoré spája jednotlivé zložky v kozmetických výrobkoch. SLS má veľmi nízku cenu a jeho pôsobením môžete v kozmetike zlúčiť aj nezlučiteľné. Z týchto dôvodov sa vo veľkom využíva pri výrobe lacnejšej kozmetiky. Koža má ľudské telo chrániť pred prienikom škodlivých látok do organizmu. Túto schopnosť stráca pri častom používaní prípravkov obsahujúcich SLS, ktorý narúša prirodzenú kožnú bariéru. Navyše veľmi často dochádza u ľudí jeho vplyvom k alergickým reakciám a k podráždeniu.

Etylénglykol

S etylénglykolom sa môžete stretnúť ako so súčasťou odličovacích obrúskov alebo hydratačných krémov. Jeho úlohou je zvlhčovať prípravky. V poslednom čase veľa ľudí používa aj dezinfekčné gély, ktoré obsahujú veľké množstvo uvedenej látky. Nájdete ho však aj v nemrznúcej zmesi do automobilov alebo v brzdiacej kvapaline. Už len z uvedeného je jasné, že nejde o látku, ktorá by mala patriť na vašu pleť. Po kontakte s pokožkou spôsobuje vyrážky a pri dlhodobom používaní môže pôsobiť toxicky na obličky či pečeň.

Parabény

Parabény sa využívajú vo veľkom množstve kozmetických prípravkov. Ich hlavnou úlohou je konzervovanie. Vďaka nim vám kozmetika vydrží dlhšie. A nielen kozmetika. Parabény nájdete v niektorých potravinách a dokonca v liekoch. Existuje veľa druhov parabénov, ale len štyri z nich (metylparabén, etylparabén, sodium parabén, pottasium parabén a calcium parabén) sú povolené vo veľmi malom množstve. Kozmetika, ktorá parabény neobsahuje sa vždy pýši etiketou paraben free. Parabény úplne zbytočne zaťažujú vašu pokožku a ich čisto chemické zloženie škodí taktiež prírode. Boli vykonané viaceré štúdie, ktoré preukázali vplyv parabénov na vznik rakoviny pŕs či neplodnosti u mužov.

 

https://www.shutterstock.com/cs/image-illustration/toxic-cream-tubes-85540885

 

 

 

 

Čítané: 2689 x