Rozšírené hľadanie
Streda 24. Apríl 2024 |
meniny má Juraj

Spíte správne?

Datum: 09.10.2017

Spánok je dôležitou súčasťou života každého z nás. Obzvlášť v dobe technického pokroku a neustáleho vývoja. Doba je uponáľhaná a často si neuvedomujeme dôležitosť základných potrieb, medzi ktoré spánok nepochybne patrí. Vo všeobecnosti, vedecké prieskumy potvrdzujú, že problémami so spánkom trpí každý piaty človek. Znie to ako „cliché“, ale dôvody nespavosti dnešnej doby pociťujeme všetci rovnaké – stres, rýchly životný štýl, žiarenie z obrazoviek a displejov, nadbytok svetla v mestách a pod. 

Veľa ľudí pri zaspávaní k rôznym doplnkom, resp. liekom, ktoré sú dostupnejšie ako kedykoľvek predtým. Dokonca časť populácie bez týchto „liekov“ nevie fungovať...

Je preukázané, že ľudia v dnešnej dobe spia oveľa menej ako kedysi. Napriek tomu, spánok tvorí veľkú časť nášho života a spolu s prácou patrí k dvom činnostiam, pri ktorých strávime počas nášho života najviac času. Priemerne človek prespí až jednu tretinu svojho života. Čo nám z toho vyplýva? Určite s nami budete súhlasiť, že túto tretinu života je potrebné stráviť čo najkvalitnejšie a užívať si chvíle trávené v posteli. Ako dosiahnuť vyvážený a kvalitný spánok? Nevedia vám pomôcť ani postele na mieru? Čo stojí za (ne)kvalitným spánkom?

Niekoľko faktorov, ktoré ovplyvňujú kvalitu spánku

Faktory môžeme definovať ako ovplvyniteľné a neovplyvniteľné. Medzi ovplyvniteľné faktory možno zaradiť naše správanie pred zaľahnutím do postele, naša aktivita pred spánkom, matrac na akom spíme, poštár, aký máme pod hlavou...

Kvalitnému spánku neprospieva, keď podstupujeme pred spaním hádky, vypäté alebo stresové situácie. Vtedy ideme do postele rozrušený a pocit rozrušenosti v nás môže zostať aj počas zaspávania a spánku.

Ako je vo všeobecnosti známe, na kvalite našej najobľúbenejšej činnosti okrem stresových situácií neprospieva ani žiarenie mobilov, tabletov a podobných zariadení. Tesne pred spánkom sa odporúča vyhýbať sa žiareniu akéhokoľvek druhu. Niektorí z nás radi „scrollujú“ facebook, iní sledujú seriály, klasici pozerajú TV. Všetky z týchto činností však negatívne ovplyvňujú samotný spánok. Čo viac, spôsobujú dlhšie zaspávanie.

Taktiež športová aktivita krátko pred spánkom môže spôsobiť nespavosť. Zrýchlenie metabolizmu, ktoré nasleduje po športovej aktivite môže znamenať, že jednoducho nevieme zaspať. Telo je „rozbehnuté“ a po ukončení aktivity môže trvať aj niekoľko hodín, kým sa dostane do kľudového režimu.

To isté platí aj pri nepravidelnom režime, s čím majú problémy najmä ľudia s povolaniami, kde sa strieda krátky a dlhý týždeň, denná a nočná smena. Tí z nás, ktorí nemajú takéto práce však tiež dobre vedia, že nie vždy sa nám dá ísť spať v tom istom čase. Je vhodné, aby tieto časové odchýlky boli čo najmenšie. Ideálne v rozpätí do pol hodiny. Metabolizmus sa tak nastaví na spánkový režim.

V neposlednom rade aj prostriedky, na ktorých spíme, môžu pomôcť, ale aj uškodiť nášmu spánku. Postele na mieru, pohovky, gauče... Poznáte ten pocit, keď sa vraciate po týždňovej dovolenke a zaľahnete do vášho hniezdočka.

Hádky, vypäté a stresové situácie možno zaradiť aj medzi neovplyvniteľné faktory, kedy sa jednoducho v práci, v dôsledku rýchleho životného štýlu nevieme ovplyvniť dianie okolo nás a musíme sa podriadiť.

K spánku je potrebné aj kvalitné príslušenstvo. Určite postele, matrace alebo vankúš patria medzi komodity, na ktorých sa neoplatí šetriť. Ako dobre viete, v dnešnej dobe existuje veľa odborníkov, ktorí vedia odporučiť, ako si vybrať matrac. Poznáte to, keď prídete z dovolenky a zaľahnete do svojej postele? Žiadny, ani päťhviezdičkový hotel nevie nahradiť to, na čo sme zvyknutí. Pri výbere tej správnej postele, vankúša alebo matraca je odporúčané vyskúšať si ich priamo v predajni. Niekomu vyhovuje tvrdší matrac, inému zase mäkký. Aj výrobca môže zohrať pri rozhodovaní dôležitú úlohu. Napríklad Segum, ktorý je tradičný slovenský výrobca vám poskytne presný návod, ako si vybrať matrac. Nechať si poradiť odborníkom je jedným z predpokladov k správnemu výberu príslušenstva.

Po zlom spánku nastáva tvrdé stávanie a následné prekonávanie sa k tomu, aby sme vyliezli z postele. Posúvanie budíku k tomu, aby sme sa vykopali z postele zažívame každý mesiac, keď nie každý týždeň. Niektorí z nás aj každý deň... a nie je to nič príjemné.

Keď sa dokážete vyhýbať faktorom, ktoré dokážu negatívnym spôsobom ovplyvniť náš spánok a dopriať si pred spánkom oddych, vybrať si to správne príslušenstvo, spánok sa určite zlepší. Prechod na zmenu denného režimu a rutiny pred spánkom môže trvať dlho, avšak výsledok sa určite prejaví. Doprajte si kvalitný spánok a zlepšite tak kvalitu svojho života. Práve lepší spánok môže zabezpečiť lepšiu kvalitu nášho života.

Čítané: 4115 x