Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela

5 pravidiel výberu jedálenských stolov pre maximálny komfort

Datum: 24.03.2022

Ak zvažujete kúpu nového jedálenského stola, mali by ste výberu venovať zvýšenú pozornosť a dlhší čas. Chcete predsa, aby sa vaša rodina a priatelia cítili pri stole pohodlne, nie?

5 pravidiel výberu jedálenských stolov pre maximálny komfort

Toto je 5 základných pravidiel, ktorých by ste sa mali držať.

Jeden meter voľného priestoru

Aby ste mali dostatok miesta na vstávanie a odsúvanie jedálenských stoličiek, mali by ste medzi stolom a stenou, resp. najbližšou prekážkou ponechať približne 1 meter voľný. Odporúčané minimum je 75 cm, ak však predpokladáte, že budete odbiehať častejšie a dispozícia miestnosti to umožňuje, pokojne nechajte aj väčší priestor.

Veľkosť stola podľa počtu osôb

Okrem priestorovej rozlohy je potrebné prispôsobiť veľkosť stola aj počtu osôb. Praktickým riešením je kúpa rozkladacieho jedálenského stola, ktorý v prípade potreby môžete zväčšiť o ďalšiu plochu. Nezabúdajte na prestieranie. Stôl musí poskytovať adekvátny priestor na riad a príbory, tzn. každý človek by mal mať k dispozícii aspoň 60 cm plochy stola.

Ponechajte priestor na nohy

Medzi vrchnou doskou stola a jedálenskou stoličkou by mal byť voľný priestor cca 30 cm. Musíte sa teda zamerať na výšku oboch komponentov. Ak má stôl znížený rám/spodný hranol, tzn. drevený panel pod doskou stola, ktorý častokrát bráni v prekrížení nôh, buďte pozorní pri výbere stoličky.

Tvar stola podľa priestoru 

Medzi najčastejšie používané patria obdĺžnikové, oválne alebo kruhové jedálenské stoly. Platí, že tvar stola by ste mali prispôsobiť danému priestoru. Po okrúhlych stoloch siahnite v prípade, že máte v jedálni dostatok miesta, prípadne ide o otvorený pôdorys. Štvorcové alebo obdĺžnikové drevené stoly sú praktickejšie – dokážete ich lepšie umiestniť do rohov.

Sklenený stôl do tmavého interiéru

V kontexte materiálov sa na trhu stretávame hlavne s kvalitnými jedálenskými stolmi z masívu, dyhy, laminátu alebo skla. Tento reflexný povrch je v interiérovom dizajne používaný pre optické zväčšenie a presvetlenie miestností. Zakomponujte sklenený stôl do ponurej jedálne, spárujte ho s výraznými stoličkami a sledujte ten výsledok.

Tip: Na presvetlenie vám poslúži aj štýlová stropná lampa, vycentrovaná nad oblasťou stola. Svietidlo by však malo byť cca o 30 cm menšie ako samotný stôl (po všetkých stranách).

 

 

 

Zdroj obrázka:

Photographee.eu / Shutterstock.com

Čítané: 3421 x