Rozšírené hľadanie
Streda 24. Apríl 2024 |
meniny má Juraj

Používate drevený riad? Viete, ako sa oň správne starať, aby vám vydržal čo najdlhšie?

Datum: 28.02.2022

Ekologické nastavenie je dnes už aj v slovenských pomeroch čoraz rozšírenejšie. Okrem toho, že ľudia stále viac s obľubou nosia vlastné hrnčeky na kávu so sebou, rôzne ekologické praktiky začali využívať aj vo svojich domácnostiach.

Drevený riad a ako sa o neho správne starať

Máme na mysli napríklad používanie prírodných čistiacich prípravkov či kozmetiky, kupovanie farmárskych výrobkov alebo to, že obaly z jednorazového plastu postupne nahrádzajú rôzne eko obaly. Stále rozšírenejší začína byť aj vlastný menubox pre zabalenie jedla z reštaurácie.

Čoraz väčšej obľube sa teší napríklad aj prírodnejšia variácia riadu – drevený riad. Už to navyše nie sú len klasické varešky či dosky na krájanie, repertoár dreveného riadu sa výrazne rozšíril. Obľúbené sú misky, taniere, príbory, ale dokonca aj odkvapkávače na riad.

Drevo vie mať skutočne dlhú životnosť. Je to však čisto prírodný materiál a tak ako všetko v prírode  môže podliehať nechcenej zmene, ak ho necháme v nevhodných podmienkach. Ak sa o neho však  budeme správne starať poslúži nám dobre veľmi dlho. Aká je teda tá správna starostlivosť?

5 tipov pre dlhú životnosť vášho dreveného riadu:

1.    Úmyvačka riadu? Zabudnite!

Nepochybujeme o tom, že umývačka riadu je skutočne výborným pomocníkom, ktorý vám šetrí neskutočné množstvo času a energie. Každopádne nepatrí do nej všetko a rozhodne neprospieva drevenému riadu. Naopak, dlhé pôsobenie horúcej vody a pary môže váš drevený riad nenávratne zničiť. Prekvapením nebude, ak by ste vytiahli z umývačky riad s poškodeným povrchom, rôzne skrútený, popraskaný či poprehýbaný. Okrem toho sa tak drevo rýchlejšie zbavuje ochranného oleja a to nie je nič, čo by bolo pre drevený riad žiadúce.

2.    Teplá voda a jar. Raz-dva hotovo

Umývanie dreveného riadu má svoje jednoduché zásady. Poriadne umyť jarou a teplou vodou, dôkladne opláchnuť. Dôležité je nenechať drevo vo vode príliš dlho, pretože by mohlo príliš nasiaknuť vlhkosť, rôzne sa pokrútiť či zmeniť tvar a navyše pri príliš veľkej vlhkosti a dlhom vysychaní hrozí aj to, že sa vám na dreve vytvorí pleseň.

3.   Sušenie „na voľno“ je pre drevo najvhodnejšie

Tiež si dajte záležať na tom, ako drevený riad vysušíte. Nie je múdre položiť drevo priamo na zdroj tepla. Je síce možné, že sušenie trochu urýchlite, ale rovnako môže intenzívne teplo drevo nenávratne poškodiť.

Drevený riad teda sušíme voľne, opretím na hrane o stenu, zavesením na háčik či uložením do vhodnej nádoby. Napríklad varešky sa krásne vynímajú umiestnené v peknom džbáne umiestnenom na linke, takže okrem ideálneho miesta na sušenie máte aj originálnu dekoráciu.

4.    Olejové wellness

Ak chcete, aby bol váš drevený riad, čo najdlhšie v čo najlepšom stave, venujte mu extra starostlivosť takzvaným olejovým wellness. Čo tým myslíme? Jednoducho staroslivo natrieť a „vmasírovať“ olej hlboko do dreva. Stačí pár kvapiek. Navyše okrem predĺženia životnosti sa postaráte o to, aby baktérie nemohli prenikať do štruktúry dreva, čo hrozí predovšetkým pri spracovávaní surového mäsa.

5.   Dezinfikovať a zbaviť zápachu

Nebude na škodu, ak svoj drevený riad z času na čas poriadne vydezinfikujete. Veľmi jednoduchý tip: Nasypte obyčajnú kuchynskú soľ na daný predmet a  krúživými pohybmi naneste na celú plochu. Po chvíľke pôsobenia opláchnite predmet čistou vodou. Tento spôsob vydezinfikuje a rovnako zbaví zápachu.

Veľmi podobným spôsobom môžete zápach odstrániť aj s obyčajnou sódou bikarbónou. Na dezinfekciu je však soľ účinnejšia.

 

 

Čítané: 3588 x