Rozšírené hľadanie
Sobota 20. Apríl 2024 |
meniny má Marcel

Jarné upratovanie v byte

Datum: 22.04.2022

Žiadne iné ročné obdobie nemotivuje upratovať tak, ako jar. Upratujeme s najväčším zápalom a to potom dosahuje takmer symbolický rozmer – „nové ročné obdobie, nový život, nový poriadok...“

Jarné upratovanie v byte

Treba tiež priznať, že počas jesene a zimy nám v byte vznikne veľký neporiadok. Svoje o tom vedia najmä tí, ktorí majú balkón alebo terasu. Práve tu zostáva najviac stôp a ich upratanie si vyžaduje veľa energie. Ako na jar upratať byt a balkón? Tu je niekoľko tipov.

Jar – nový začiatok

Energiou, ktorá nás sprevádza s príchodom jari, by sme nemali plytvať. Práve vtedy sa v našej mysli zrodí väčšina plánov a zásadných rozhodnutí. Jedným z nich by malo byť „vyčistenie“ priestoru, teda zbavenie sa všetkého, na čo sa doteraz len prášilo (skôr ako dôsledok domácej rutiny než kvôli estetickým vlastnostiam). Pokiaľ je daný predmet pamiatkou a je jednoducho škoda ho vyhodiť, pripravte si jednu kartónovú škatuľu na „sentimentálne spomienky“, ktorú potom schovajte pod posteľ alebo odneste do podkrovia. Veci, ku ktorým vás neviažu žiadne spomienky, vyhoďte alebo predajte. Možno ešte poslúžia niekomu inému. Zbavovanie sa vecí na jar má svoj terapeutický význam. Získavate tým nový a väčší priestor, je oveľa jednoduchšie chytiť dych a môžete sa cítiť naozaj ako na novom mieste. Potom už zostáva len utieranie a vysávanie, ale s menším počtom vecí to bude oveľa jednoduchšie.

Jarné zmeny

Jar prospieva metamorfózam, takže stojí za to ich zaviesť aj vo vašom už dokonale upratanom byte. Nákup nových záclon, textilu, kobercov alebo doplnkov, ako sú napríklad nové kvetináče alebo fotorámiky, dodajú priestoru nový charakter, a dokonca ho môžu radikálne zmeniť, teda rozjasniť, zútulniť a vdýchnuť mu zaujímavý štýl.

Upratovanie na balkóne

Nesmieme zabudnúť na balkón. Nech na jar ožije! Dôkladné vyčistenie dlažby a zasadenie prvých kvietkov toto miesto určite spríjemnia. Oplatí sa tiež kúpiť špeciálny koberec na balkón, vďaka ktorému budete mať hneď mäkko pod nohami. Koberec na balkón je tiež ideálnym riešením, pokiaľ podklad po zime už nevyzerá tak dokonale. Môžeme ho potom prikryť módnou dekoráciou, ktorá sa ľahko udržuje v čistote a je odolná voči poveternostným podmienkam.

Keď to zhrnieme – solídne upratovanie, nové doplnky a pozvanie jari na balkón sú perfektné spôsoby, ako vstúpiť do novej sezóny s novou energiou!

Čítané: 3486 x