Rozšírené hľadanie
Štvrtok 28. Marec 2024 |
meniny má Soňa

Ako čistiť kuchynského robota

Datum: 13.12.2021

Kuchynský robot musí zvládať množstvo prác. Ide o dokonalý nástroj pre krájanie, sekanie či drvenie pri rôznorodých receptoch. Mnoho ľudí od jeho kúpy odrádzajú obavy z komplikovaného čistenia jednotlivých komponentov.

Kuchynský robot

Ak sa však zoznámite s krokmi, ktoré jeho starostlivosť uľahčia, nebude vám nič brániť v príprave zdravých a chutných jedál. Uvedomte si, že práve jeho dobrý stav je základom bezproblémového varenia.

Kuchynské roboty treba pred umytím rozobrať na jednotlivé kusy. Takto dostanete jednoduchší prístup k čepeliam, miske či iným mechanizmom. Čistenie bude v takom prípade oveľa efektívnejšie. V prvom rade odložte nože bokom, tým je potrebné sa venovať samostatne. Čepeľ by sa ale mala umývať po každom použití. Pomáha to udržať jej ostrosť. Nadbytočná vlhkosť a hlavne ostatky prísad ju mimoriadne rýchlo otupujú. Často sa nahromadia časti potravín aj v trubici pripevnenej k čepeli, čo môže mať za následok množenie nebezpečných baktérií či plesní. Nože však môžu byť nebezpečné, pri manipulácii s nimi buďte mimoriadne opatrný. Jemne ich vydrhnite mydlom pomocou handričky, nikdy nie holými rukami. Čepeľ osušte suchou utierkou.

Kuchynský robot musí byť umytý v teplej vode vhodným saponátom. Nie je problém ich nechať aj na čas odmočiť, ak sa vám nechce púšťať do umývania hneď. Na rozdiel od kovových nožov je možné umyť nerezové odmontovateľné časti (misa, metly)  aj v umývačke riadu. Tu však nepatria hnacie jednotky ani nože. Telo a motor utrite vlhkou handričkou. Určite túto časť nevystavujte prúdom vody, tú naňho vôbec nenalievajte. Ak sa na ňom objavia rôzne škvrny, pomôžte si saponátom.Po dokončení čistenia nechajte všetky časti aj na niekoľko hodín vyschnúť. Po dôkladnom vyschnutí poskladajte všetky časti robota a uistite sa, že dokonale sedia.

Kuchynský robot Kenwood má pri umývaní jednu veľkú výhodu. Oceníte na ňom mimoriadne jednoduché rozobratie samostatných nadstavcov, metiel či misy. Najvhodnejšie sú typy s uzavretou rukoväťou, aby ste sa vyhli zachyteniu čiastočiek jedla z umývačky. Pomôcť môže aj čistiaca kefka (kľudne tá zubná), ktorou si pomôžete aj pri menej dostupných miestach.

 Mlynček na mäso by sa mal vyčistiť hneď po použití. Zaujímavou vychytávkou je použitie kúskov chleba. Jeho potretím nasaje mastnotu a olej. Samotné jeho komponenty rozoberte a namočte kovové časti do mydlovej vody. Pomáha aj pridanie niekoľkých kvapiek saponátu. Efektívne je vydrhnutie kovových častí špongiou, no treba byť opatrný, aby nedošlo k porezaniu.

Hlavu mixéra utrite vlhkou handričkou. Pozor na vystavenie veľkého množstva vody, aby sa nedostala do motora. Pozdĺž hrebeňov hlavy mixéra sa môžu usadiť zbytky potravín, odstráňte ich zubnou kefkou alebo špáradlom.

Najvyužívanejšie pomôcky pri umývaní kuchynského robota:

  • Jemná handrička alebo špongia
  • Saponát na umývanie riadu, mydlo
  • Nylonová kefa
  • Umývačka riadu

Skvelým trikom proti zápachom robotov je zmiešať vodu so sódou bikarbónou v pomere 1:1. Tento roztok nalejte do pracovnej misky a nechajte účinkovať po dobu 10 až 15 minút. Následne misku prepláchnite vodou. Jedlá sóda má schopnosť pohltiť pachy. Pred porezaním vás ochráni nylonová kefa, ktorú využívajte pri umytí čepelí. Základom správneho umytia je dôkladné vysušenie všetkých komponentov, čím predídeme poškodeniu zariadenia a množeniu baktérií.

Kuchynské roboty sú mimoriadne výkonné nástroje a ľudia od nich očakávajú schopnosť spracovať takmer každú ingredienciu. Existuje však niekoľko vecí, ktoré do neho nepatria. Vyhnite sa varenia z mäsa s kosťou, mimoriadne horúcim ingredienciám, ovocným šupkám či želatíne. Pri spracovaní prístroj nepreťažujte, každý z nich má presne popísané „limity“. Nikdy nevkladajte ruku do zapnutého prístroja, môžete si spôsobiť ťažké zranenia.

 

Čítané: 3065 x