Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela

Ergonomické kancelárske stoličky vám spríjemnia prácu

Datum: 29.07.2018

Väčšina z nás má to klasické sedavé zamestnanie – ráno si sadneme za stôl k počítaču a keď je dobre, po ôsmych hodinách sa zasa zdvihneme. Tí šťastnejší si môžu občas dopriať niekam z kancelárie vyraziť, ale väčšina z nás strávi na kancelárskej stoličke tretinu svojho života. A to už určite nezapochybujete, že si výber tohoto kúska nábytku zaslúži väčšiu pozornosť, než mu obvykle venujeme.

Kancelárske stoličky dnes vypadajú omnoho masívnejšie než kedysi. Už to nie je len stolička na kolieskach. Pripomína kreslo a dokonca je pre mnohých omnoho pohodlnejšia. Hlavne ženy si sťažujú, že sú na ne kancelárske kreslá príliš veľké, často sa s nimi nezasunú správne pod kancelársky stôl, naviac sú ťažké na manipuláciu. Ergonomické kancelárske stoličky ponúkajú rovnaké pohodlie a vždy omnoho väčšiu ergonómiu.

Ako si správne vyberať ergonomické kancelárske stoličky?

Dôležitou vlastnosťou kvalitných kancelárskych stoličiek je, že na nich dokážeme meniť uhol medzi sedákom a operadlom. Väčšinou máme možnosť nastaviť bedrovú opierku, hĺbku sedenia, výšku područiek, prípadne opierku hlavy, pokiaľ ju kancelárska stolička má.

Mimochodom, u kancelárskeho kresla, až na minimum výnimiek, tieto možnosti nastavení nemáte. Pritom cenovo sú kreslá omnoho drahšia. Pokiaľ sa pridajú ešte možnosti nastavenia, cena raketovo rastie.

Kvalita kancelárskej stoličky nie je dané len životnosťou jej poťahu či nosnosťou. Avšak môžete byť menej náročnými, pokiaľ si ergonomické kancelárske stoličky kupujete domov na občasné použitie, alebo do firmy, kde na nej v pracovný deň presedíte celých osem hodín.

Veľmi dôležitá je kvalita kancelárskej stoličky a jej ergonómia pre programátorov, architektov, ale aj účtovníčky. Nekvalitná kancelárska stolička v spojení so sústredenou a neustálou prácou na počítači, s grafickým tabletom, klávesnicou či myšou, je jasnou cestou k doktorovi. Doženie vás tam bolesť chrbta, problémy s karpálnym tunelom, ale i bolesť kĺbov, svalov či stres.

Pred nákupom si nezabudnite skontrolovať nosnosť kancelárskej stoličky. Pre mnohých z nás nie sú klasické modely stoličiek s nosnosťou do 100 kg dostačujúce a je treba sa poohliadnuť po pevnejšej.

Operadlo by vám malo presne kopírovať tvar chrbtica. Nohy musíte byť schopný položiť na celé chodidlá a pritom byť takto dokonale opretí. Vaše kolenné jamky by sa pri takejto polohe nemali dotýkať sedadla, ale byť od neho vzdialené 5 až 10 cm.

Preferujte dynamické sedenie pred statickým

Ergonomické kancelárske stoličky nie sú spásonosné. Bolí vás chrbát aj na nich? Sedíte strnulo a málo sa hýbete. Odblokujte si mechaniku stoličky a nechajte ju voľne pohojdávať ako hojdacie kreslo. Ergonomické stoličky túto funkciu majú. Avšak kontrolujte si, aby ste stále sedeli správne a tlačili chrbát v bedrovej oblasti na operadlo. No a samozrejme, minimálne raz za hodinu sa postavte a poriadne sa pretiahnite či prejdite. Nezaškodí ani pár predklonov či záklonov.

Zahoďte starú, vyberte si novú

Hovorí sa, že zdravé sedenie neexistuje, tak sa aspoň vyvarujte tomu extrémne nezdravému. A začnite hneď. Pozrite sa na kancelárske stoličky skladom u kvalitného predajcu, akým je Kancelaria24h.sk, a začnite sedieť zdravšie hneď.

Čítané: 4148 x