Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

Bolesť hlavy nemusí signalizovať iba migrénu

Datum: 22.11.2018

S nepríjemnými bolesťami hlavy sa stretávame hlavne v prechodných obdobiach. Úbytok slnka, chladnejšie dni a dlhšie noci dávajú nášmu telu zabrať. 

Bodavá bolesť hlavy však môže znamenať aj niečo iné, ako migrénu. Jej dôvodom môže byť stuhnutá šija a krk. O čo ide zistíte aj na základe nasledujúcich príznakov.

Ako intenzívne začne, tak aj skončí

Ľudia trpiaci migrénami vedia, že nastupuje pomaly a postupne. Jej príchod je pozvoľný, ale o hodinu vám už hlava ide explodovať. Výhodou je, že môžete odpozorovať jej začiatok a zareagovať včas. Buď užijete overenú tabletku, alebo sa uchýlite do postele. Po spánku sa bolesť utlmí a vy sa cítite lepšie. Avšak, kto si môže dovoliť ísť spať hocikedy, kedy to príde? Pri bolesti hlavy spôsobenou krčnou chrbticou sa bolesť prejavuje inak – nepríjemné pocity nestupňujú, ale od začiatku až do konca pôsobia rovnakou intenzitou.

Bolesti pretrvávajú aj na druhý deň

Migréna môže pripomínať stavy „po opici“. A je to aj naopak. Bolesť hlavy naozaj často prichádza po požití väčšieho množstva, alebo nekvalitného alkoholu. Vtedy máte rozšírené cievy, čo dovoľuje ucítiť pulzujúcu bolesť, ktorá môže prechádzať od hlavy až do oka. Spravidla je orientovaná na buď ľavú, alebo pravú stranu tela. Ak je spôsobená alkoholom, počasím alebo stresom, či únavou, stratí sa za pár hodín. Na druhý deň si môžete byť takmer istý, že bude preč. Ak však jej príčina tkvie v niečom inom, napríklad v krčnej chrbtici, bolesť sa stratí až po jej uvoľnení. Z tejto bolesti sa jednoducho nedá „vyspať“.

Tabletky strácajú účinnosť

Bolesť hlavy, ktorá je spôsobená problémom s krčnou chrbticou, tabletkami nevyliečite. Krátkodobé riešenie v tomto prípade určite nebude aj najlepšie riešenie. Je potrebné na vec nazerať z dlhodobého hľadiska. To znamená, sústrediť sa na pravidelné cvičenie a prevenciu ďalších problémov. Až uvoľnenie krčnej chrbtice prinesie úľavu, pričom cvičenie vám najjlepšie odporúčí fyzioterapeut. Čo sa týka prevencie, najlepšie je myslieť na chrbát počas celého dňa. Či stojíte alebo sedíte, mali by ste byť vzpriamení, pretože inak vaše svalstvo ochabuje. Pri chôdzi je to trochu jednoduchšie, ale pri sedení, hlavne ak ním strávite osem hodín v práci, je to náročnejšie. Vtedy je najjednoduchšie zadovážiť si stoličku s s pohyblivým sedákom, ktorá svalstvo udržuje aktívne. „Okrem toho, že vám nedovolí „hrbiť sa“, sedák vám pomôže aj pri uvoľnení šije a krčnej chrbtice, opisuje Centrum zdravého sedenia.

Krk vás neposlúcha

Oba typy bolesti sprevádza pískanie v uchu, neostré videnie, pocity nevoľnosti a závraty. Keď ale cítite, že niečo nie je v poriadku s vaším krkom, zamerajte sa naň. Ľudské telo niekedy svojou zložitosťou potrápi aj lekárov – niektorí sa stále nevedia dohodnúť či bolesť krku môžu spôsobiť migrénu, alebo je to dokonca naopak. V každom prípade je teda dôležité myslieť na uvoľnenie šije, krku a záhlavia. Telo vám totiž vždy dá najavo, ak niečo nie je v poriadku.

 

foto: SpinaliS

Čítané: 4119 x