Rozšírené hľadanie
Utorok 23. Apríl 2024 |
meniny má Vojtech

Dlho sedíte? Môže vám to ublížiť

Datum: 21.05.2019

Medzi civilizačné choroby patrí aj sedavé zamestnanie a s ním spojené následky. Ak aj počas sedenia vykonáme nejaký pohyb, väčšinou sú to len pohyby do strán, presnejšie 95 % z nich. To spôsobuje neprirodzené stláčanie medzistavcových platničiek. Následkom toho tuhnú chrbtové svaly a problém je na svete.

Sedíte ako pretekár?

Jednou z najväčších chýb pri sedení je aj poloha. Všimli ste si, ako sa počas dňa zhoršuje? Hoci ráno sedíme s rovným chrbtom a prirodzenou polohou nôh, po obede či ku sklonku dňa už na stoličke takmer ležíme. Aj to je jedna z najčastejších polôh, ktorou si  koledujeme o bolesti chrbta. Zamerajte sa preto na to, aby ste sedeli rovno, nohy mali počas sedu vedľa seba, nie a neprekrižujte ich. Taktiež myslite na to, aby ste nemali stále opretú hlavu. Aj keď by sa mohlo zdať, že opierka hlavy má na stoličke svoje opodstatnené miesto, často slúži len ako doplnok plniaci estetickú funkciu.

Hýbať sa dá aj na stoličke

Neviete si predstaviť, že sedíte „aktívne“? Áno, je to to možné, dokonca sa počas „aktívneho sedenia“ dá aj veľmi efektívne pracovať. Len na to treba stoličku, ktorá vám ten pohyb dovolí. Základom je, aby mala pohyblivý sedák na pružine. Zdravotné stoličky SpinaliS vďaka svojmu výkyvnému sedadlu na pružine zaistia stále vzpriamené a súčasne aj zdravé sedenie. Takáto konštrukcia stoličky slúži ako prevencia degeneratívneho procesu medzistavcových platničiek. Keďže sa hýbe sedák, hýbeme sa aj my a zapájame svaly. Záťaž tak nie je jednosmerná, ale je rovnomerne rozložená po celej dĺžke chrbta. „Zdravotné stoličky so sedadlom na pružine odporúčam všetkým, ktorí už majú problémy s chrbticou, alebo trpia častými bolesťami chrbta. 

Ďalej ju považujem za účinnú prevenciu pred problémami s chrbticou zvlášť pre tých, ktorí musia pri práci často sedieť. Podľa môjho názoru táto stolička skutočne reprezentuje významné preventívne opatrenia k zníženiu zdravotných problémov chrbtice,“ hovorí známy slovinský ortopéd Prof. Dr. sci. Janko Popovič, Dr. Med. 

Vyskúšajte tipy pre zdravý chrbát, ktoré nič

 nestoja

Urobte si malú prechádzku, aspoň dvakrát za hodinu. Spojte príjemné s užitočným a zastavte sa pri vedľajšom stole prehodiť pár slov. Raz denne sa ponaťahujte, buď ráno po príchode alebo počas obednej prestávky, keď vám zostane trošku času navyše. Odporúčame aj tzv. office jogu, určenú na jednoduché cviky v kancelárii. Začnite tým, že si vyzujete topánky a rozhýbete prsty na nohách. Potom sa sústreďte na prsty na rukách a dlane, ktoré si pomasírujte jemnými krúživými pohybmi. Nezabudnite ani na hlavu a krk – ten taktiež potrebuje rozhýbať. Krúžte hlavou zo strany na stranu. Pomôcť môžete aj svojim očiam. Otvorenými očami nakreslite vo vzduchu ležiacu osmičku do jednej a do druhej strany.

Čítané: 3821 x