Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Aké druhy dreva sú obľúbené u záhradného nábytku

Datum: 22.03.2021

Väčšina ľudí dáva pri kúpe záhradného nábytku prednosť drevu. Tento výber je s ohľadom na prostredie, v ktorom bude nábytok umiestnený, správny a prirodzený. Nebojte sa ani vy záhradného nábytku z dreva.

Aké druhy dreva sú obľúbené u záhradného nábytku

Ak si vyberiete drevo odolné a ľahko udržiavateľné, bude vám takýto nábytok perfektne slúžiť dlhé roky.

Odolnosť na prvom mieste

Záhradný nábytok býva vystavený počas celej sezóny rôznym výkyvom počasia. Raz na neho páli slnko, inokedy ho bičuje dážď alebo dokonca krúpy. Ak nemáte nábytok krytý pergolou, markízou alebo pod altánkom, musíte brať ohľad na výber odolného materiálu. Drevo túto podmienku spĺňa, ale musí ísť o tvrdšie druhy dreva. Najčastejšie sa vyrába exteriérový nábytok z akácie, teaku alebo eukalyptu. Ak predsa len drevu neveríte, vsaďte na umelý ratanový záhradný nábytok. Nedá sa rozoznať od prírodného ratanu, ale s pokojom ho môžete nechať celé leto vonku bez rizika poškodenia alebo straty farebnosti.

Záhradný nábytok z akácie

Drevo z akácie je veľmi pevné a vyzerá na prvý pohľad robustne. Akáciový nábytok sa hodí na miesta, kde predpokladáte zvýšenú vlhkosť alebo náročnejšie vonkajšie vplyvy. Záhradný nábytok z akácie odoláva výborne plesniam, hmyzu a škodcom, ktoré napádajú ostatné druhy dreva. Znamená to, že nepodlieha degradácii a jeho životnosť je nadpriemerná. Nadchne aj vzhľadom vďaka hnedej farbe so zlatistými odleskami. Výborné vlastnosti akáciového dreva dokazuje i to, že sa využíva dokonca na stavbu lodí. Na ošetrenie akáciového dreva vám bude stačiť raz za rok impregnačný olej.

Záhradný nábytok z teaku

Záhradné stoly, stoličky a lavice z teaku vyzerajú naozaj luxusne. Ide o prémiový materiál, ktorý upúta na prvý pohľad medovou farbou. Zároveň sú vlastnosti teakového záhradného nábytku podobné ako u akáciového. Nábytok z teaku vydrží dlhé roky aj bez údržby. Jediné, čo sa na ňom zmení bude farba, ktorá dostane šedú patinu. Ak teakový nábytok raz do roka ošetríte teakovým olejom, jeho farba zostane stála. Nábytok z teaku môžete nechať voľne stáť celú sezónu na slnku i daždi. Nevadia mu nízke a ani vysoké teploty vďaka vysokému obsahu olejov a živice. Stabilné teakové drevo je preto najvhodnejším materiálom pre záhradný nábytok.

Záhradný nábytok z eukalyptu

Eukalyptové drevo sa vyznačuje tvrdosťou, a preto ho využívajú v mnohých krajinách na stavbu rodinných domov. Záhradný nábytok z eukalyptu má teplé hnedé zafarbenie vyvolávajúce pocity útulnosti. Nábytok z eukalyptu je výhodný aj kvôli priaznivej cene. Za pomerne nízku cenu získate nábytok, ktorý má dlhoročnú životnosť. Hodí sa do záhradných priestorov, ktoré sú čiastočne kryté. Ak vsadíte na nábytok s certifikovanou povrchovou úpravou, môžete ho umiestniť aj na odkryté miesta. Pre udržanie farebnej stability a vyššej odolnosti ošetrujte drevo priebežne počas sezóny olejom na drevo.

 

Čítané: 3514 x