Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Zvoľte si správne svietidlá do bytu či domu!

Datum: 25.08.2011

Vyberte si svietidlá do svojho bytu

Správne osvetlenie vytvoríte výberom vhodného svietidla. Lampy, lustre, rôzne svietidlá plnia funkciu rozdelenia svetelného toku zdrojov v priestore tak, aby sa dosiahli dobré svetelné podmienky a priestor pôsobil atraktívnejšie.

Svietidlá a lampy majú tiež dekoračnú funkciu, ich dizajn by mal byť v súlade s interiérovým riešením miestnosti. Skôr ako začneme premýšľať o tom, ako miestnosť osvetliť, mali by sme si ujasniť, čo od osvetlenia v miestnosti očakávame a aké sú naše priority – množstvo svetla, vytvorenie vhodnej atmosféry, spotreba energie, bezpečnosť.

Izba plná života

V obývacej izbe sa na vytvorenie celkového osvetlenia dá použiť nepriame žiarivkové osvetlenie. Žiarivky treba umiestniť tak, aby neoslňovali. Žiarivky umiestnené v "garnižovom" páse nielenže vytvárajú dojem predĺženého dňa, čím na nás účinkujú antidepresívne, ale zároveň zabraňujú aj pohľadu do izby zvonku.

Na osvetlenie malého stolíka dobre poslúži stojanové svietidlo alebo závesné sťahovacie svietidlo s kompaktnou žiarivkou. Miestne osvetlenie v obývacej izbe je dobré realizovať použitím stojanových svietidiel s halogénovými reflektorovými žiarovkami.

Osvetlenie knižnice a kresla na čítanie je najvýhodnejšie zabezpečiť viaczdrojovým svietidlom (s halogénovými žiarovkami či kompaktnými žiarivkami). Podobne sa dajú použiť aj reflektorové svietidlá inštalované na stropnej lište pozdĺž knižnice. Pri návrhu osvetlenia by sa nemalo zabudnúť aj na osvetlenie pozadia za televízorom. Tým sa zníži kontrast a únava očí - na tento účel sa vyrábajú aj špeciálne svietidlá.

Čítané: 2240 x