Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

„Slovenky si módu vedia skutočne užiť“

Datum: 03.08.2011

Je jemná, krásna a nesmierne talentovaná. Miluje Francúzsko a všetko s ním spojené. Aj preto sme si za miesto rozhovoru a fotenia zvolili obľúbené francúzske bistro v centre Bratislavy. Andrea sa pri fotení cítila uvoľnene a keď si na vlasy nasadila svoj klobúčik, vyzeralo to, akoby patrila do prekrásneho, snového sveta mesta Paríž. Vychutnajte si aj vy spolu s nami atmosféru rozhovoru, v ktorom sme riešili Andreu, módu, klobúky a všetko možné...

Na slovenskej módnej scéne ste už známym menom, netreba Vás dvakrát predstavovať. Napriek tomu, aká bola Vaša cesta tam, kde ste teraz?

V podstate veľmi priamočiara. K móde a tvorbe som smerovala už od detstva. Od módneho návrhárstva na strednej škole som plynulo prešla na jeho štúdium na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. Akadémia bola skvelá zvlášť na nájdenie si vlastného štýlu, získanie nových kontaktov, vyhrávanie súťaží, zúčastňovanie sa rôznych výstavy a projektov...  Neskôr som niekoľko mesiacov strávila pracovne v Londýne, v módnom dome Boudicca a posledné tri roky pracujem pod vlastnou značkou ANDREA PALDAN gallery.

Aj v našom magazíne už vyšiel článok o Vás a klobúkoch. Mne osobne sa tiež vždy asociuje pri mene "Paldan" chic klobúčik... Kedy ste sa začali venovať i tomuto smeru? A ako veľmi  Váš život obohatili?

Prvé modely klobúčikov som navrhla k mojej kolekcii „The Golden Ladies“ pred dvomi rokmi. Vyplynulo to akosi prirodzene. Chcela som podporiť look šarmantnej elegantnej ženy a oni boli práve tou správnou „korunkou krásy“. V momentálnom letnom období sa sústredím predovšetkým na klobúčiky k svadobným šatám, pre svadobné mamy, na promócie alebo dostihy. S predstihom už vzniká nová kolekcia spoločenských klobúčikov na nasledujúcu plesovú sezónu. Pre moje klientky, ale aj v spolupráci s vybranými svadobnými salónmi, vznikajú modely vytvorené priamo ku konkrétnym šatám. Fascinuje ma ako sa žena náhle zmení, už len tým, že si niektorý z mojich klobúčikov priloží k vlasom. Zrazu sa vystrie, koketne zažmúri na seba do zrkadla, užíva si svoju ženskosť a pripadá si akási krajšia... Pôsobia naozaj čarovne. Zaujímavé bolo napríklad tvoriť klobúčik pre slovenskú konzulku v Londýne špeciálne k priležitosti jej audiencie u kráľovnej Alžbety II.

V branži pôsobíte viacero rokov, postrehli ste za ten čas nejaký posun, vývin na slovenskej módnej scéne?

Na scéne sa medzičasom objavili nové mená mladých návrhárov, máme Bratislavské módne dni, Orange fashion a zopár ďalších módnych akcií, ale mám pocit, že posuny sú stále veľmi pomalé. Keď som sa napríklad po pár mesiacoch vrátila z Londýna alebo hoci len po týždni z New Yorku mala som pocit, že tu všetko doslova stojí. Tempo módy vo svetovom merítku je neporovnateľné. Návrhári na Slovensku sa skôr venujú ateliérovej tvorbe pre individuálne klientky, než chŕleniu modelov vo veľkom vo fabrikách a snaženiu presadiť sa a predávať aj v zahraničí. To ale prirodzene vyplýva z dopytu a prostredia. Za veľmi prínosný moment považujem vznik Fashion TV Czech & Slovak. Svojím spôsobom slovenskú módu posúva a verím, že časom ešte viac posunie do povedomia verejnosti. Dobrou správou tiež je, že Slovenky si módu vedia užiť, vedia si vybrať a zvýrazniť sa zaujímavými stylingom.

Je teplo, leto... čo hovoríte na letné trendy roku 2011?

Leto je vždy o sviežich farbách a tie tohtoročné sú skutočne žiarivé a výrazné až neónové, k tomu ako každý rok nechýba biela a kvetinové vzory. V trende sú dve kontrastné línie – široké nohavice a platformy zo 70.rokov verzus úzke capri nohavice. Odporučila by som k nim namiesto baleríniek dizajnovo výrazne topánky na vysokom podpätku, capri tak neskrátia nohy a topánky naozaj vyniknú. Mne osobne je z aktuálnych trendov najbližšia elegantná línia 50.rokov s naberanou sukňou a žensky zvýrazneným pásom. Príjemná je aj ležérnosť uvoľnenej línie sák s vyhrnutými rukávmi, doplnené slameným klobúkom mi evokujú bezstarostný juh Francúzska. Je síce leto, ale návrhári už v tomto čase žijú skôr nastávajúcou sezónou.

Čo je pre Vás najväčšie módne faux pas?

Ťažko vybrať jediný z možných prešľapov... Človek by si mal principiálne uvedomiť na akú akciu sa chystá, s akými ľuďmi príde do kontaktu a ako chce na nich pôsobiť, v akom prostredí sa bude pohybovať atď. a podľa toho sa obliecť. Ak má pocit, že to nevie, treba si nechať radšej poradiť.

Aké máte plány v najbližšej budúcnosti?

Mám určité plány s Francúzskom, konkrétne s Institut Francais de la Mode á Paris, ale zatiaľ to nechcem zakríknuť a hovoriť detaily dopredu. Ak všetko vyjde podľa predstáv, je možné, že už o dva mesiace budem tvoriť priamo v Paríži.

Čítané: 924 x