Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

Bicyklový svet

Datum: 21.04.2016

Detské bicykle, horské bicykle, retro bicykle...dámske, pánske, nepreberné množstvo farieb a tvarov. Tiež máte pocit, že s nastupujúcou jarou sa ich počet v uliciach zmnohonásobil? Je to samozrejme pravda. 

Bicyklovanie sa vrátilo vo veľkom štýle. Je nielen zdravé a ekologické, ale aj nesmierne populárne. Pri bicyklovaní sa cítime voľne, vietor nám veje vo vlasoch a možno sa tak trochu vraciame do detských čias. Bicykle sa čoraz častejšie stávajú súčasťou našich veľkomiest, aj keď v porovnaní s našimi susedmi je to stále málo. V susedných krajinách sa vo veľkej miere využívajú takzvané city bike, bicykle, ktoré si je možné požičať zo špeciálnych stojanov a znova ich niekde do špeciálneho stojanu vrátiť. Praktické, ak nechcete investovať do vlastného bicykla, alebo ak ste turista, ktorý sa potrebuje  niekam dostať.

V susednom Česku existuje napríklad aplikácia, vďaka ktorej môžete vo svojom okolí nájsť najbližší ružový bicykel, vyzdvihnúť si ho, odviezť sa kam potrebujete a tam ho nechať. Len aplikácii oznámite polohu, kde ste ho nechali. Šikovné, však? Nemusíte bicykel odkladať v špeciálnom stojane, ktorý môže byť ďaleko od miesta, kam sa potrebujete dostať. A ak máte starý bicykel, ktorý nepotrebujete, radi si ho vezmú, opravia, nastriekajú na ružovo a zaradia do prevádzky.

V Holandsku a Dánsku sa bicykle využívajú aj na prepravu tovaru, alebo detí. Sú to cargo bike, niekdy trojkolesové a vidieť mladú mamičku ako vezie tri, alebo štyri deti v prednej nadstavbe svojho bicykla, je celkom bežné. Na nadstavby existujú kryty proti dažďu, sú vybavené bezpečnostnými pásmi a poskytujú rýchly a ekologický spôsob dopravy. Kodaň, hlavné mesto Dánska je cyklistom prispôsobené v maximálnej možnej miere, so špeciálnymi pruhmi a semaformi 

Čítané: 3877 x