Rozšírené hľadanie
Streda 24. Apríl 2024 |
meniny má Juraj

Lyžiarska obuv – na čo sa zamerať pri jej výbere?

Datum: 27.06.2017

Lyžiarske topánky, resp. lyžiarky sú nevyhnutnou súčasťou lyžiarskej výbavy, bez ktorej by ste v podstate na svah ísť nemohli. Kvalitná lyžiarska obuv je určená rovnako ako aj pre profesionálov, tak i pre bežných lyžiarov, ktorým záleží na prvotriednom komforte a bezpečnosti počas jazdy. 

Dnes nájdeme na trhu množstvo druhov lyžiarok, ktoré sa od seba odlišujú rôznymi funkčnými vlastnosťami, čiže základom je vybrať si kvalitný produkt s výbornými jazdnými vlastnosťami, ktoré splnia vaše očakávania!

Čo si mám pri výbere všímať?

Tak ako každá obuv, tak aj tá lyžiarska má bezpochyby svoje špecifiká a parametre, ktoré si musíme pri výbere všímať. Bohužiaľ, mnoho z nás vlastne ani nevie, čo má od lyžiarskej obuvi očakávať a aké vlastnosti sledovať, veď stačí, že sedia na nohe, no nie? Avšak, aj keď správna veľkosť je mimoriadne dôležitá, to ani zďaleka nestačí. Čo taká šírka, tuhosť či ďalšie špecifiká?

Veľkosť lyžiarok

Tak ako sme už naznačili, veľkosť lyžiarskej obuvi je skutočne najdôležitejším parametrom. Mnoho ľudí však kupuje príliš veľké topánky, ktoré im absolútne nesedia. Pamätajte, že výber lyžiarok nie je len tak, ale treba im venovať náležitú pozornosť a všetko si premyslieť v pokoji! Okrem dĺžky je nutné merať aj šírku, na čo mnohí z nás zabúdajú. Ak si človek vyskúša lyžiarky a pociťuje, že sú mu tesné, automaticky si vypýta väčšiu veľkosť. Chyba! Vnútorná výstelka má relatívne veľký objem, no ten sa pri pravidelnom lyžovaní zmenší, a to dokonca až o tretinu! Na základe tejto skutočnosti je treba počítať s tým, že lyžiarky by vám spočiatku mali byť tesné vzhľadom k tomu, že sa vám behom krátkej chvíle roztiahnu. 

Šírka lyžiarok

Nielen veľkosť, ale aj šírka lyžiarskej topánky hrá pri výbere dôležitú rolu. Špecifický parameter sa pohybuje v rozsahu 92 až 104 mm a výrobcovia ho určujú pre veľkosť 26,5 Mondopoint. Netreba však zabúdať, že s veľkosťou skeletu daného modelu topánky sa úmerne zväčšuje. Pochopiteľne, že kúpa lyžiarskych topánok zahŕňa toho omnoho viac, ako si možno mnohí myslia. Trápi vás problém s členkom? Alebo máte problémy s výrastkami? Aj z tohto dôvodu je nutné, aby ste skúšali, pokojne aj stovky lyžiarok, keďže pri lyžovaní sa nepripúšťa ani tá najmenšia bolesť! Musíte sa cítiť v prvom rade komfortne, no nie?

Flex index

Tvrdosť lyžiarky sa vyjadruje „flex indexom“, a ten závisí v prvom rade od vašej úrovne lyžovania. Čím vyššie číslo, tým by ste mali byť v oblasti lyžovania aj skúsenejší. V tomto prípade je vhodné byť možno aj sebakritický a skutočne sa zamyslieť na tým, aké sú vaše schopnosti a na základe tejto skutočnosti prispôsobiť flex index podľa vašich presných požiadaviek a potrieb!

Pre stredne pokročilých lyžiarov sa odporúča flex index v rozmedzí od 60 do 80, pre tých skúsenejších v rozmedzí od 90 do 110. Ambiciózni lyžiari s veľkými cieľmi by mali siahnuť po flex indexe od 120 do 130 a profesionáli od 130 a viac. Uvedomte si, že výber lyžiarskych topánok je naozaj náročný, takže nerobte urýchlené závery či „zbrklé“ rozhodnutia a všetko si dôkladne premyslite, resp. sa poraďte s odborníkom. 

Čítané: 4812 x