Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Ako si vybrať cyklistický dres

Datum: 05.06.2019

Hlavnou funkciou cyklistických dresov je poskytnúť komfort a predísť únave spôsobenej nepohodlím. Cyklistické dresy, šortky a nohavice majú umožniť pohodlné sedenie a zabrániť ošuchovaniu nôh o sedadlo. 

Úlohou cyklistického trička je zase odvádzať pot a predchádzať prehriatu i podchladeniu organizmu. Ako si vybrať tie správne?

Cyklistické nohavice

Cyklistické nohavice a šortky sú navrhnuté zvlášť pre ženy a pre mužov, aby bola mäkká výplň - tzv. cyklovložka - na správnom mieste. Zároveň sú na nich strategicky umiestnené švy, aby prešitá časť látky neomínala a nezanechala na pokožke odtlačky či dokonca škrabance alebo pľuzgiere (kvôli neustálemu treniu). Mali by priliehať na telo, preto sa pri ich výrobe používajú elastické materiály ako lycra alebo spandex, vďaka čomu je znížený odpor vzduchu a bicykluje sa ľahšie a rýchlejšie. Pohodliu môžu napomôcť aj traky, vďaka ktorým sa môžete pohybovať ešte voľnejšie.

Na vrchole rebríčka cyklistického oblečenia sú kúsky vyrobené z technických látok, ktoré sú priedušné. Zároveň fungujú ako hranica medzi telom a okolitým svetom - blokujú škodlivé slnečné žiarenie, nepripúšťajú k pokožke príliš vysokú teplotu z okolia a chránia pred studeným vetrom.

Cyklistické kraťasy

Keď si raz oblečiete cyklistické kraťasy, pravdepodobne si už nebudete vedieť predstaviť jazdiť bez nich. Ak to s bicyklovaním myslíte vážne, vybavte svoj šatník aspoň dvoma kúskami. Vďaka jedinečným vlastnostiam technických látok sa budete cítiť silnejší a oddialite únavu.

Cyklistické oblečenie (tričká i nohavice) je vyrábané z rýchloschnúcich materiálov, preto sú vhodnejšie ako bavlnené oblečenie, ktoré v sebe dlho drží pot. Vhodné cyklistické tričko alebo cyklistický dres by mali byť vpredu celorozopínacie. Na miestach, kde sa najviac potíte hľadajte sieťovinovú látku. Lemy by mali dokonale priliehať k pokožke, čo zabezpečuje napríklad silikónový pás alebo zvýšená elasticita na koncoch rukávov i okolo pásu.

Pár ďalších tipov

Pozrite si aj zopár ďalších tipov a možno čoskoro budete ako Peter Sagan.

  • Spodné prádlo - cyklistické kraťasy sa nosievajú bez spodného prádla. Pod cyklistické tričko ženám odporúčame kvalitnú a pevnú športovú podprsenku (klasickú podprsenku radšej nechajte doma).
  • Cyklistické šortky i nohavice by mali mať elastický pás, cyklovložku, elastický spodný lem a protišmykovú silikónovú gumu na konci nohavíc.
  • V ideálnom prípade má toto oblečenie ploché švy.
  • Cena za kvalitu - rozpočet si nastavte podľa toho, ako bicyklujete. Ak iba zájdete do obchodu po čerstvé rožky, pravdepodobne si poradíte i v sukni a tričku alebo džínsach. Ak sa však chcete venovať športovaniu aspoň raz týždenne, oplatí sa investovať do čo najkvalitnejšieho materiálu.
  • Voľné alebo priliehavé? Voľné cyklistické oblečenie zvoľte iba vtedy, ak kombinujete cyklistiku s inou športovou aktivitou, napríklad turistikou. Jednak majú voľnejšie nohavice viac vreciek, zároveň však nesmie chýbať výstuž, aby sa vám pohodlne sedelo na sedadle. Pre klasické cestné bicyklovanie určite voľte obtiahnuté nohavice i tričko.
  • Cyklovložky - majú rôznu hrúbku podľa toho, na aký druh športu sú určené. Triatlonisti volia dresy a kraťasy s najtenšou vložkou, aby mohli v jednom kuse oblečenia i plávať a behať. Pokiaľ iba bicyklujete, zamerajte sa na kvalitu, odolnosť materiálu a mieru pohodlia. Dobrá rada - nikdy si nekupujte unisex kraťasy, voľte dámske alebo pánske verzie. V prípade tričiek toto pravidlo nie je také striktné.
  • Z koľkých kusov látky sú dresy ušité? Možno ste si túto otázku ešte nikdy nepoložili, ale ak je oblečenie vyrobené tak, aby skutočne zohľadnilo každú časť tela, bude zošité z viacerých kúskov a bude mať ploché švy.
  • Dĺžka kraťasov - väčšina cyklistov používa šortky, ktoré siahajú nad kolená. Kratšie verzie sú vhodné ak vám záleží na opálení nôh alebo ak sa venujete bicyklovaniu na stacionárnom bicykli vo vnútri. Z dlhodobého hľadiska môžete cítiť nepríjemné trenie pokožky o sedadlo, preto voľte radšej dlhšiu verziu. Tričká vyberajte podľa počasia a podľa skúseností s vlastným telom. Niektorí ľudia sú citlivejší na zimu, iným je teplo hneď ako začnú šliapať do pedálov. Podľa toho zvoľte dlhý alebo krátky rukáv.
  • Nech už vyberiete čokoľvek, samozrejmosťou by mali byť reflexné prvky.
Čítané: 3024 x