Rozšírené hľadanie
Štvrtok 2. Máj 2024 |
meniny má Žigmund

Poznáte všetky typy bicyklov?

Datum: 25.06.2020

Cyklistika sa stáva čoraz populárnejším športom. Možno aj vďaka úspechom našich cyklistov v celosvetových súťažiach. Cyklistika však nie je len o profesionálnom športovom výkone.

Jazdou na bicykli spálite kalórie, posilníte kardiovaskulárny systém a navyše sa odreagujete na čerstvom vzduchu. K bezstarostnej jazde budete samozrejme potrebovať správny bicykel.

Mestské bicykle

Na jazdu do práce alebo rekreačnú jazdu vám bude stačiť mestský bicykel. O tento typ bicykla je čoraz väčší záujem hlavne z dôvodu neustálych dopravných zápch vo veľkých mestách. S mestským bicyklom bude pre vás jazda do parku, obchodu alebo už spomínanej práce príjemnou zmenou. Mestské bicykle majú jednoduchý dizajn, pohodlné sedadlo a hladké plášte kolies. Vďaka krytu na reťaziach môžete na bicykli jazdiť bez obáv o poškodenie vášho oblečenia.

Horské bicykle

Horské bicykle, ako ich názov napovedá, slúžia hlavne na jazdu v lesnatom a horskom teréne. Ich konštrukcia je výrazne nižšia ako u ostatných typov a sú opatrené kotúčovými brzdami. Horský bicykel si môžete vybrať celoodpružený alebo s prednou odpruženou vidlicou. Vďaka celoodpruženému bicyklu sa vám bude ľahšie šliapať a budete zvládať prevýšenia. Tento typ bicykla ušetrí aj váš chrbát pri tvrdom dojazde.

Trekingové bicykle

Trekingové bicykle sa hodia pre ľudí, ktorí jazdia prevažne po ceste, ale občas zablúdia i do lesa. Sú vlastne strednou cestou medzi horskými a mestskými bicyklami. Dobre vám poslúžia aj pri jazde po mimo mestských cyklotrasách. Na prvý pohľad ich spoznáte podľa nosičov, blatníkov a stojana. Ich posed je pohodlný, a preto sú vhodné na dlhé trasy. Plášte kolies sú užšie a prevodovka vybavená viacerými rýchlosťami.

Cestné bicykle

Ak sa chcete cyklistike venovať poloprofesionálne alebo profesionálne, kúpte si cestný bicykel. Vďaka kvalite rámu, osadeniu a geometrii dosiahnete pri jazde vyššiu rýchlosť. Takéto bicykle sú vyrábané z veľmi ľahkých materiálov s dlhým posedom. Na ich výrobu sa využíva hlavne hliník alebo karbón. Napriek nízkej hmotnosti sú odolné a zároveň komfortné.

Freestyle bicykle

Freestyle bicykle nie sú primárne určené na jazdu. Obľúbené sú medzi mladšími ročníkmi a slúžia na predvádzanie akrobatických kúskov. Rôzne, na prvý pohľad nebezpečné skoky a premety, sa na týchto bicykloch robia na špeciálne upravených rampách. Freestyle bicykle zvládnu toto všetko vďaka špecifickej geometrii, zosilnenému ráfiku a absencii bŕzd.

Dámske a detské bicykle

Dámske bicykle si môžete zakúpiť vo všetkých vyššie uvedených prevedeniach. Líšia sa len kratším a nižšie položeným rámom, inak tvarovaným sedadlom, tenšími riadidlami a dizajnom prispôsobeným ženám. Nemôžeme zabudnúť ani na najmenších cyklistov. Bicykle pre deti sú často opatrené pomocnými kolieskami, ich reťaze sú kryté a vyberať ich musíte podľa veľkosti kolies. Veľkosť kolies závisí od výšky a pohlavia dieťaťa. Všetky typy bicyklov nájdete na stránkach internetového obchodu inSPORTline. Okrem skvelých cien vás poteší on-line poradenstvo a množstvo rád na blogu.

Čítané: 4039 x