Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela

Cvičenie a strava nemôžu fungovať jeden bez druhého

Datum: 17.08.2020

Problematika športu sa môže zdať pre laikov veľmi jednoduchá, avšak nepodceňujte niečo, do čoho nie ste úplne zainteresovaní. Športovanie, to neznamená len dvíhanie ťažkých váh v posilňovni, ale aj disciplína mimo tréningu.

Ak vás životný štýl, ktorý je založený na športe zaujíma, čítajte ďalej. Pokúsime sa zhrnúť základy správneho cvičenia, športovej výživy a nevyhnutnej regenerácie. Nemusíte byť kulturista či žiť fitnesom na to, aby sa šport stal súčasťou vášho života. Zapracujte na svojom celkovom zdraví, kondícii a cíťte sa vo svojom tele lepšie.

Vyberte si športovú aktivitu

Športovanie je životný štýl a minimálne z časti by mal športovú rutinu zaradiť do svojho denného programu každý. Najprirodzenejším pohybom je pre nás chôdza, no aj na tú veľmi často zabúdame a ak by ste si začali merať nachodené kroky za deň, možno by ste ostali veľmi nemilo prekvapení a od odporúčaného čísla desaťtisíc by ste boli vzdialení. Na to, aby ste boli fyzicky aktívni, nemusíte tráviť päťkrát do týždňa v posilňovni. Športové aktivity sa dajú vykonávať aj mimo fitness centier. Spravte pre zlepšenie svojho zdravotného stavu maximum, uvidíte, že sa pri pravidelnom cvičení budete cítiť plní energie a prestanete byť unavení.

So športom ide ruka v ruke aj kvalitná športová výživa a zdravá strava. Po náročnom tréningu len v málo prípadoch zvolíte nezdravé jedlo, čím ste zase o krok bližšie k životnému štýlu plnému skvelých rozhodnutí. Pri pravidelnom športovaní je vhodné, aby ste suplementovali vitamíny a minerály, ktoré zvýšeným potením dostávate z tela preč. Niekedy je ťažké získať všetky potrebné zložky zo stravy, preto môže byť dobrou voľbou siahnuť po doplnkoch. To isté sa týka doplňovania bielkovín. Pri budovaní svalov sú nevyhnutné, keďže ide o ich základnú stavebnú časť.

Čítajte zloženie

Správny výber proteínu je dôležitý najmä kvôli jeho zloženiu a pomeru makro živín. Niektoré výrobky síce nesú prívlastok "proteínový", no keď sa pozriete na nutričné hodnoty, tak zistíte, že skôr ide o sacharidovú bombu ako o produkt, ktorým si doplníte bielkoviny. Naučte sa čítať zloženie potravín a ich nutričnú skladbu a výsledky na tele sa dostavia omnoho rýchlejšie. Nie nadarmo sa hovorí, že v kuchyni si zabezpečíte 70 percent úspechu, cvičením zvyšných 30.

Pri cvičení sa vám môže pravidelne stať to, že sa budete cítiť bez energie alebo nebudete mať náladu na tréning. Tu je veľmi dôležitá regenerácia, ktorú budete vždy v určitých intervaloch zaraďovať do svojho plánu. Nejde o žiadne bezcieľne oddychovanie, ale o potrebné zregenerovanie celého vášho organizmu. Ak máte voľno počas týždňa vyriešené, cez tréningové dni vám môžu dodať energiu a chuť do cvičenia predtréningové stimulanty, ktoré vás nakopnú a vaša motivácia, vytrvalosť a sila dosiahnu chceného levelu.

Čítané: 2285 x