Rozšírené hľadanie
Sobota 20. Apríl 2024 |
meniny má Marcel

Obháji Peter Sagan zelený dres na Tour de France?

Datum: 01.09.2020

Svojich osem doterajších účastí na Tour dokázal Peter Sagan premeniť na 12 etapových prvenstiev a 7 celkových víťazstiev v bodovacej súťaži. Rozšíri žilinský rodák túto unikátnu zbierku o nové „prírastky“ a bude sa opäť tešiť zo zisku zeleného dresu?

Dokáže Peter Sagan obhájiť zelený dres na Tour de France? Túto otázku si cyklistická verejnosť kladie nepretržite od roku 2013. A Sagan na ňu takmer vždy našiel kladnú odpoveď. Nebyť nešťastného incidentu v cieli štvrtej etapy 104. ročníka Tour a následnej diskvalifikácie nášho pretekára, mohol mať Peter Sagan 100% bilanciu – 8 účastí na Tour de France, 8 zelených dresov... Minulosť však nechajme minulosťou a poďme radšej nazrieť do budúcnosti. Čo prinesie slovenskému cyklistovi a jeho fanúšikom Tour de France 2020?

Ťažký profil TDF 2020 by mohol zruinovať Saganovu konkurenciu

Z viacerých strán sa ozývajú hlasy, že profil trasy 107. ročníka TDF sa radí k najnáročnejším za ostatné roky. Trojica kopcovitých a až 8 horských etáp (+ horský dojazd individuálnej časovky) uberie značné množstvo síl nielen odolným vrchárom, ale najmä špurtérom a najväčším konkurentom Petra Sagana. Pre slovenského jazdca vo farbách tímu Bora Hansgrohe by však ani ťažký profil Tour 2020 nemal byť problémom. V kopcoch mu nedokáže konkurovať prakticky žiadny čistokrvný šprintér a svojim tempom Sagan občas prekvapí aj pravoverných vrchárov. Žilinčan dokáže vyťažiť nielen zo svojej neuveriteľnej všestrannosti, ale takisto aj z vyrovnanosti výkonov. Na Tour de France v roku 2019 síce vyhral „iba“ 1 etapu, no až 8-krát sa umiestnil v TOP 5 (v roku 2018 zaknihoval 3 víťazné etapy a k tomu 10 umiestnení v TOP 10). Peter Sagan však nezbiera body len za etapové víťazstvá a umiestnenia „na bedni“ či v TOP 10, ale pravidelne boduje aj v šprintérskych prémiách. Svoj bodový zisk tak dokáže rozložiť spôsobom, na ktorý konkurencia nenachádza odpoveď.

Aktuálna forma – otázniky, ale aj nádej

Po pauze zapríčinenej koronavírusom sa Peter Sagan predstavil na troch jednodňových pretekoch a jednom „etapáku“. Strade Bianche ani Critérium du Dauphiné nedokončil, na Milano – Torino a Milano – Sanremo obsadil 4. miesto. Tieto výsledky nemožno zaradiť medzi najväčšie úspechy Petra Sagana, zároveň však nie je možné vyvodzovať z nich jednoznačné závery o tom, či Sagan má alebo nemá formu. Tour je pre mnohých jazdcov vrcholom špecifickej „korona-sezóny“, počas ktorej sa prakticky 6 mesiacov nepretekalo. A o Saganovi je veľmi dobre známe, že prípravu na TOP momenty roka zvláda bravúrne. Mal by to potvrdiť aj v súvislosti s tohtoročnou TDF, veď v 30-tich rokoch je prakticky na vrchole svojich síl.

Optimistické vyjadrenia vedenia tímu

Na úspechoch jazdca sa veľkou mierou podieľa stratégia celého tímu. Peter Sagan však bol po uplynulé roky akousi výnimkou z tohto pravidla, keď dokázal víťaziť aj bez výraznej podpory svojich oddielových kolegov (najmä v záveroch etáp). Slová Enrica Poitschkeho, tímového riaditeľa Bora-Hansgrohe, ale naznačujú, že tohto roku by to malo byť inak. Poitschke sa nechal počuť, že Peter Sagan má aj tento rok na to, aby získal jeden z cenných dresov na TDF, pričom pomáhať mu má celý tím. „Saganovci“ by iste radi prehovorili aj do boja o ďalšie dresy. V tíme totiž majú supertalentovaného Lennarda Kämnu (potenciálny kandidát na zisk bieleho dresu) či Emanuela Buchmanna, 4. muža celkového poradia Tour de France 2019, ktorý vlani stratil na víťazného Egana Bernala 1 minútu a 56 sekúnd.

A čo konkurencia?

Okrem aktuálnej formy, profilu trate, vrtošivého počasia a tímovej podpory bude Saganov úspech či neúspech závisieť aj od výkonov konkurenčných jazdcov. Kurzy v Niké a ďalších slovenských stávkových kanceláriách stavajú do pozície spolufavoritov na zelený dres mená ako Caleb Ewan, Sam Bennett či Wout van Aert.

Wout van Aert: 25-ročný Belgičan si na august načasoval skvelú formu. Vyhral Strade Bianche, Milano-Sanremo, individuálnu časovku v rámci belgického národného šampionátu a k tomu ešte etapu a zelený dres na Critérium du Dauphiné. Boj o zelený dres na TDF 2020 však nie je na programe dňa. Jumbo-Visma, ktorého súčasťou je aj Wout van Aert, deklaroval útok na celkové prvenstvo, pričom do boja vyslal hneď dvojicu lídrov – Toma Dumoulina a skvelého Primoža Rogliča. Sám van Aert sa ukázal ako tímový hráč a verejne prehlásil, že svoje osobné ambície v aktuálnej edícii Tour de France obetuje na oltár tímového úspechu a do súboja o zelený dres nezapojí.

Caleb Ewan a borci z Quick-Stepu: Do éteru sa v podobnom duchu ako van Aert vyjadril aj Caleb Ewan, druhý muž bodovacej súťaže na TDF z roku 2019. Austrálčan sa údajne nebude počas tohtoročnej TDF zameriavať na zisk zeleného dresu, pretože bodovacia súťaž podľa jeho názoru nie je postavená pre jazdcov Ewanovho razenia, teda pre čistokrvných šprintérov. Veľká konkurencia sa však Petrovi Saganovi rysuje v tíme Deceuninck – Quick-Step, ktorý minulú sezónu zaknihoval 68 UCI víťazstiev. Lídrami belgického celku v rámci TDF je Julian Alaphilippe, ktorý bude chcieť nadviazať na úžasných 14 dní v žltom z TDF 2019, a Sam Bennet, ktorý je silný predovšetkým v hromadných dojazdoch. Tých ale tohto roku na Tour de France pravdepodobne neuvidíme mnoho...

Záver – Sagan by to mal zvládnuť

Organizátorom sa nedá uprieť snaha o zatraktívnenie Tour de France. Náročný profil trate akiste prinúti Petra Sagana siahnuť si na dno svojich síl, to však bude dvojnásobne platiť aj pre jeho najväčších súperov. Tourminátor by mal potvrdiť svoju povesť a ziskom ôsmeho zeleného dresu opäť prepísať historické tabuľky. Nenechajte si ujsť live prenosy z Tour zadarmo a sledujte, či sa mu to podarí!

Čítané: 5011 x