Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela

Ako cvičiť v malom byte efektívne

Datum: 30.01.2021

Nemáte radi preplnené fitness centrá, ale váš byt je príliš malý pre bežiaci pás či posilňovaciu vežu? Nevadí. Existujú totiž druhy cvičenia a cvičebných pomôcok, ktoré vám umožnia cvičiť efektívne na veľmi malom priestore.

Ako cvičiť v malom byte efektívne

Navyše vás takéto cvičenie nebude stáť skoro žiadne peniaze a napriek tomu vám vyformuje postavu.

Populárne domáce tréningy

Medzi najpopulárnejšie druhy domácich tréningov patrí Tabata a HIIT tréning. Oba tréningové programy obsahujú cviky, ktoré sa dajú robiť prakticky na jednom mieste. Navyše pri nich spálite veľa kalórii počas krátkeho časového intervalu. Pri Tabate vám stačí 25 minút a zaručene budete spotení do poslednej nitky. Tabata sa skladá z blokov rôznych cvikov určených pre všetky telesné partie. Pri tomto tréningu 20 sekúnd cvičíte a 10 oddychujete. Cvičenie je veľmi dynamické a ešte hodiny po tréningu bude vaše telo odbúravať prebytočné tuky. Podobne je na tom tréningový program HIIT. Ide o vysoko intenzívny tréning, pri ktorom sa striedajú cviky s vysokou tepovou frekvenciou s pomalšími pohybmi. Jednotlivé časti tréningu sú prerušované krátkymi prestávkami. HIIT tréning i Tabata sa dajú odcvičiť len s váhou vlastného tela alebo sa pri nich používajú veľmi skladné a lacné pomôcky. Napríklad gumy na cvičenie, jednoručné činky, švihadlo či fitlopty. Nezabúdajte na to, že všetky cviky je potrebné prevádzať správne, a preto sa na začiatku poraďte s trénerom alebo presne dodržujte pokyny inštruktážnych videí.

Tieto pomôcky sa vám zídu

V malom byte asi nenájdete miesto na väčšie kardio stroje, ale niektoré pomôcky ich vedia nahradiť a zmestia sa vám ľahko pod posteľ. Veľmi obľúbené sú rôzne typy hrázd. Niektoré z nich sa dajú pripevniť na dvere, iné môžete namontovať na strop. Cvičenie na hrazde nie je určené len pre pánov. Aj ženy si na nich dokonale precvičia paže, hrudník, brucho či chrbát. Priamo na hrazdu sa dá umiestniť TRX závesný systém. Tieto pevné posilňovacie gumy vám zaručia tréning plný cvikov spevňujúcich nielen svaly rúk. Navyše sa pri cvičení s lanami zlepší vaša celková koordinácia tela. Tréning s lanami vie byť zábavný a nehrozí pri ňom stereotyp. Zabudnúť nemôžeme ani na nakladacie činky. Ich hmotnosť môžete ľubovoľne meniť a kotúče hravo schováte do skrine. Veľmi intenzívny tréning sa dá zostaviť s ďalšou malou pomôckou. Je ňou kettlebell. Táto činka v tvare gule, ktorá sa ľahko drží vďaka úchopu, hravo nahradí množstvo iných pomôcok na cvičenie. Pri cvičení s kettlebellom trénujete vašu silu, vytrvalosť i rýchlosť. Všetky spomenuté pomôcky nájdete na stránkach e-shopu inSPORTline. Výhodou tohto internetového obchodu je prehľadnosť vyhľadávania, široký sortiment a veľmi rozumné ceny.

 

 

Čítané: 4111 x