Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Ako si vybrať eliptický trenažér?

Datum: 01.08.2021

Uvažujete o tom, že vašu domácu telocvičňu obohatíte o eliptický trenažér? Pri kúpe vám odporúčame dôkladne zanalyzovať, čo od neho očakávate, aby ste sa rozhodli investovať do takého, ktorý vám bude čo najlepšie vyhovovať.

Ako si vybrať eliptický trenažér?

V tomto článku sme pre vás zhrnuli najdôležitejšie vlastnosti, na ktoré sa zamerať, aby sme vám uľahčili výber. Pri charakteristike jednotlivých trenažérov môžete natrafiť na množstvo technických parametrov, no zorientovať sa v nich vám po prečítaní viac nebude problém.

Je podstatná dĺžka kroku?

Ak sa chcete pri cvičení cítiť prirodzene, tak dĺžka kroku má na vašom pohodlí naozaj významný podiel. Dĺžka kroku aspoň 30 cm, ideálne však 40 cm je optimálna a na domáce cvičenie sa odporúča najčastejšie. To, aká bude, vo výraznej miere ovplyvňuje aj veľkosť eliptického trenažéra. Ak nie ste priveľmi limitovaní miestom, nevyberajte si čo najmenší stroj, pretože bude mať menšiu dĺžku kroku a pri pohybe sa budete cítiť obmedzení. To platí dvojnásobne, ak ste ešte k tomu vyššej postavy. Kvalitnejšie eliptické trenažéry jednoducho zaberú viac miesta, to je fakt.

Čo znamenajú údaje o hmotnosti záťažového kolesa a prečo si ich všímať?

Pri nákupe by vás určite mala zaujímať hmotnosť uvedená pri záťažovom kolese. Svoj budúci eliptický trenažér vyberajte najmä podľa toho, ako často ho chcete používať a úplné minimum, pod ktoré neodporúčame ísť, je najmenej 7-9 kg. Čím častejšie a intenzívnejšie plánujete trenažér využívať, tým viac sa vám oplatí investovať do vyššej hmotnosti záťažového kolesa. 11 kg je postačujúca hmotnosť na časté používanie v domácich podmienkach (1-3x do týždňa), no ak chcete profesionálny stroj, na ktorom si môžete dovoliť cvičiť aj niekoľkokrát denne, obzerajte sa aspoň po 20-21 kg. Prečo je to dôležité?

Najmä kvôli pohodliu pri cvičení. Čím vyššiu hmotnosť má zotrvačník, tým väčší odpor dokáže pri akcelerácii vyvinúť, takže aj vy budete musieť vynaložiť väčšie úsilie na dosiahnutie želanej rýchlosti. Ak chcete zastaviť alebo sa rozbehnúť, pri nižšej hmotnosti záťažového kolesa sa trenažér zastaví kvôli malému odporu takmer ihneď, zatiaľ čo pri zotrvačníkoch s vyššou hmotnosťou bude zastavenie plynulejšie, postupné, čo je omnoho komfortnejšie.

Treba sa zaujímať o systém odporu?

V súčasnosti sa prakticky všetky trenažéry vyrábajú s magnetickým odporom, mechanický je na ústupe. Aj magnetický odpor môže byť dvojaký: buď klasický s magnetmi, alebo elektromagnetický s elektromagnetmi. Druhá možnosť je vhodná najmä pre profesionálov a náročnejších používateľov, pretože tréning na ňom je pohodlnejší a variabilnejší. Magnetický trenažér bohate postačí na domáce použitie, plynulé zmeny odporu a je aj lacnejší.

Ďalšie podstatné údaje, ktoré netreba prehliadať

Ak si potrpíte na najnovšie vychytávky, možno vás zaujme poriadne nadupaný tréningový počítač s rôznymi funkciami, protišmykové nášľapy zvyšujúce bezpečnosť a stabilitu pri cvičení, transportné kolieska uľahčujúce presun stroja na iné miesto, no a v neposlednom rade je dôležité aj to, do akej maximálnej hmotnosti používateľa je vybraný stroj vhodný.

Nájdite si ten pravý eliptický trenažér za výbornú cenu tu:

https://hop-sport.sk/elipticke-trenazery

Čítané: 2733 x