Rozšírené hľadanie
Sobota 27. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslav

Ako vyberať brankárske rukavice na futbal?

Datum: 29.09.2021

Brankárske rukavice sú nevyhnutnou súčasťou športovej výbavy brankára a majú svoje špecifické vlastnosti, vďaka ktorým sú nenahraditeľné. Pri ich výbere treba zohľadniť niekoľko charakteristík, aby poskytovali komfort a bezpečnosť pri vašom športovom výkone. Vybrať si kvalitný model je nesmierne dôležité. Na čo vlastne slúžia brankárske rukavice a ako si ich vybrať tak, aby ste mali záruku, že vám budú pri hre prínosné?

Ako vyberať brankárske rukavice na futbal?

Prečo by ste mali používať brankárske rukavice na futbal?

Ak si chcete počas športového výkonu dopriať dávku pohodlia a zároveň chcete mať pocit bezpečia, odporúčame siahnuť po kvalitných brankárskych rukaviciach. Nielenže chránia dlaň a zápästie, ale aj tlmia prudké nárazy lopty. Rovnako majú skvelé vlastnosti, čo sa týka ochrany pred premenlivosťou počasia. Posledným detailom, ktorý vám výrazne pomôže počas priebehu hry, je že brankárske rukavice zabraňujú vykĺznutiu lopty po jej zachytení.

Vzhľadom na tieto pozitíva ich používania, si musíte aj vyberať čo najkvalitnejšie modely. Existujú totiž rôzne materiály rukavíc, s rôznou úrovňou ochranných prvkov. Na základe týchto jednotlivých špecifík je potom odvodená aj nutnosť údržby a starostlivosti o brankárske rukavice.

Ako si vyberať brankárske rukavice?

V prvom rade je dôležité vyberať si na základe praktických charakteristík daného modelu. Materiál na dlaniach má veľký vplyv na samotné používanie, konkrétne na priľnavosť. Jednotlivé premenlivé podmienky počasia výrazne ovplyvňujú schopnosti materiálu a preto podľa počasia treba voliť aj materiál na dlaniach. Počas slnečného počasia sa používa špeciálna pena, zatiaľ čo do daždivého počasia sa využíva mäkšia pena s otvorenými pórmi na absorpciu vody.

Medzi ďalšie dôležité vlastnosti brankárskych rukavíc patrí aj ich schopnosť tlmenia. Ľahká, slabšia pena je typická tým, že menej tlmí a je pohodlná. Na druhej strane má však omnoho menšiu trvácnosť. Hustá, silnejšia pena lepšie tlmí dopad lopty a rovnako má dlhšiu životnosť. Čo sa týka výberu veľkosti, vyberá sa podľa obvodu ruky, prostredníctvom konkrétnej tabuľky pri konkrétnom modeli. Ak chcete zvoliť odolný materiál rukavíc, ktorý podporí aj ich životnosť, siahajte po modeloch s hrubším latexom.

Snažte sa vyberať modely, ktoré majú dostatočné množstvo ochranných prvkov a tým vám zabezpečia kompletnú bezpečnosť. Veľmi dôležité sú napríklad aj tlmiace prvky v oblasti nartu ruky, ktorý vás nielen ochráni ale aj zlepší istotu pri každom zákroku. Nové rukavice disponujú aj ochranou prstov, vďaka čomu poskytujú maximálnu bezpečnosť.

Čítané: 2958 x