Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Populárne lopty a ich druhy: čo všetko o nich viete?

Datum: 30.09.2021

Vymenovanie všetkých druhov lôpt si vyžaduje veľa času a premýšľania. Pri zatriedení jednotlivých kusov sa zvažuje viacero faktorov. Práve preto prinášame informácie o tých najviac populárnejších loptách v závislosti od druhu športu, alebo tvarov a využití, na ktoré sú určené.

Populárne lopty a ich druhy: čo všetko o nich viete

Nie je futbal ako futbal

Futbal je celosvetovo známa hra, pod ktorou si väčšina ľudí predstaví loptu guľatého tvaru, ktorú sa hráči snažia dostať do bránky. Rozdiel však spočíva v tom, čo si pod názvom „futbal“ predstavujú obyvatelia Ameriky. Americký futbal, alebo inak povedané Rugby, zahŕňa loptu oválneho tvaru. Je vyrobená z kožených plátov a niekedy zo syntetického materiálu rôznych farieb. Pri hre sa jej športovci môžu dotýkať okrem nôh, aj rukami.

Klasická guľatá futbalová lopta je bezpochyby najpopulárnejšou loptou v športe. Jej začiatky spočívali vo výrobe z prasacieho mechúra, potiahnutého kožou. Neskôr ju nahradili lopty zo špecifickej gumy, ktoré sa dobre odrážali. Tento športový kúsok spája ľudí po celom svete a podmienil každoročné vytváranie medzinárodných podujatí a súťaží.

Lopty útočiace na kôš, či sieť

Basketbalová lopta má bežne oranžový povrch s čiernymi pásmi. Vonkajšia vrstva je vyrobená z kože, alebo z kvalitnej gumy a vnútro je napustené vzduchom. Veľa krajín si vďaka obľube basketbalu vytvára vlastné organizácie a ligy - medzi „nováčikov“ patria aj krajiny ako Venezuela, Senegal a Katar.

Volejbal je známy najmä ako olympijský šport a priťahuje pozornosť mnohých ľudí. V priebehu času sa v tomto športe neustále vyvíjali techniky, ktoré pomáhajú zlepšovať hru a zručnosti hráčov. Volejbalová lopta je známa výraznými farbami a jej hmotnosť je výrazne nižšia ako pri basketbalovej lopte. Textúra je hladšia a mäkšia. Plážová volejbalová lopta sa tiež mierne líši veľkosťou a farbou, na rozdiel od tej, ktorá sa používa v športovej hale.

Na veľkosti nezáleží

Veľkej obľube sa tešia aj športy, ktorých základom je lopta s malými rozmermi. Patrí sem napríklad golf. Tento šport začínal už v 17. storočí a materiál loptičky bol spočiatku drevený. Technologický pokrok spôsobil nielen to, že loptička vyzerá elegantnejšie, alebo pomohol vylepšiť hru dnešných dominantných golfistov.

Medzi lopty s menšou veľkosťou patrí napríklad aj kriketová lopta, vyrobená z korku a kože. V Indii je kriket najbežnejšou vonkajšou hrou, no v rámci bezpečia vtedy nastupuje na jej miesto lopta, určená na tenis. Tenisová loptička si získala obľubu nielen v tenise, ale aj ako alternatíva v spomínanom krikete, bejzbale, či v zápasoch hokeja, ktorý sa uskutočňuje vonku na ceste.

Lopty prinášajú za celú dobu svojej existencie veľa možností využitia. Uvedené druhy sú samozrejme len kúskom z veľkého množstva, no ich história a zaujímavé športové schopnosti určite stoja za zmienku.

Čítané: 3444 x