Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

Aký terén je pre jazdu na snežnom skútri najvhodnejší?

Datum: 08.11.2021

S rozrastajúcim sa počtom majiteľov snežných skútrov vzniká otázka, kde všade je možné na skútri jazdiť. Pracovníci horskej služby nevidia radi skútre v chránenom území.

 Po privolaní polície vám môže v takomto teréne hroziť riadne vysoká pokuta. Navyše sa zamyslite nad tým, ako nerozvážnou  jazdou ničíte chránené rastliny.

Snežné skútre môžu jazdiť aj po pozemných komunikáciách

Snežné skútre sa podobne ako štvorkolky zaraďujú prioritne medzi dopravné prostriedky slúžiace na zábavu. Spoločné majú tiež to, že po nasadení snežných pásov sa štvorkolka zmení na variant snežného skútra. S oboma strojmi sa dá jazdiť nielen po lese. Po zaevidovaní na dopravnej polícii môžete so skútrom jazdiť  po spevnených pozemných komunikáciách. Každé motorové vozidlo, ktoré dokáže prekročiť rýchlosť 45 km/h a objem jeho motora je väčší ako 50 cm3, musíte zaevidovať. Samozrejme, že toto pravidlo platí len v prípade, že budete so skútrom alebo štvorkolkou jazdiť po cestách a diaľniciach. Predpokladáme však, že skúter neprevetráte len v záhrade, a preto je nutné stroj nahlásiť. Dostanete poznávacie značky, budete chodiť na technické a emisné kontroly či si platiť povinné zmluvné poistenie. Zaujímavé je, že pred rokom 2013 tieto pravidlá pre skútre neplatili. Legislatíva však bola upravená, aby majitelia skútrov mali zjednodušený pohyb cez hranice a zároveň mohli stroj v zahraničí predať bez komplikácií. Skútre sú týmto spôsobom viac chránené pred odcudzením a kontrola emisií chráni ekológiu.

S povolením si môžete zajazdiť takmer kdekoľvek

Počas jazdy so snežným skútrom sa nespoliehajte na to, že ste v odľahlej časti lesa a môžete si zasnežený terén len tak brázdiť hore – dolu. Vždy jazdite s povolením a vyhýbajte sa chráneným oblastiam alebo územiu s veľkým pohybom ľudí. Niektoré modely skútrov, napríklad snežné skútre Lynx, dokážu vytiahnuť rýchlosť poriadne vysoko. Iste nechcete niekoho zraniť, a preto si vyberajte terény ako zamrznuté jazerá, rôzne vodné plochy s vrstvou ľadu minimálne 10 cm, odľahlé polia a špeciálne trasy vyhradené pre snežné skútre. Ak sa vyberiete jazdiť do neznámeho terénu, odporúčame vám ho vopred preskúmať. Pri vysokej rýchlosti môže prísť kvôli nečakanej prekážke k fatálnej havárii.  Začiatočníci by mali prvé dni jazdiť pod dozorom inštruktora vo vyhradenom areáli. Nikdy nezabúdajte na bezpečnosť, noste na hlave prilbu a okuliare, a ak si nie ste v riadení skútra veľmi istí, nasaďte si na chrbát chrániče.

 

 

 

Čítané: 3286 x