Rozšírené hľadanie
Piatok 29. Marec 2024 |
meniny má Miroslav

Trekingový či horský bicykel? Pomôžeme vám s výberom

Datum: 20.12.2021

Pokiaľ premýšľate nad kúpou nového bicykla, ocitnete sa pred množstvom rôznych parametrov, veličín, porovnávaní a otázok, vzťahujúcich sa k tomu najvhodnejšiemu výberu. Ako široké majú byť kolesá, ako vysoko má byť tento komponent, ako silnú vôľu má mať zase nejaký iný komponent a množstvo ďalšieho. 

Trekingový či horský bicykel?

Komplexné obsiahnutie a podrobný popis by si vyžadovalo desiatky strán a ani po takomto podrobnom skúmaní, by ste nemuseli dôjsť k správnemu riešeniu. Čo mi považujeme za dôležité, je vás oboznámiť s jednotlivými typmi bicyklov a veríme, že pokiaľ sa náhodou rozhodnete vstúpiť do profesionálneho sveta cyklistiky, personálne zvolené komponenty a súčiastky pre vás v takom bode už nebudú žiadnym problémom.

Účelovosť rozhoduje o type

Na základe toho, po akých terénoch budú vaše kolesá v budúcnosti najčastejšie smerovať, je kľúčové poznať jednotlivé kategórie bicyklov a zvoliť si spomedzi nich práve tú, ktorá čo najefektívnejšie bude spĺňať vaše požiadavky.

Mestské bicykle predstavujú modely, ktoré sa snažia doručiť čo najvyšší komfort pri jazde po upravených verejných komunikáciách. Populárne sú najmä retro modely a často spoznáte tento typ podľa toho, že má na sebe upevnený odkladací košík. 

Trekingové bicykle sú pomyselnou zlatou strednou cestou, pretože sa jedná o ten najuniverzálnejší typ, ktorý je vhodný v podstate na každý terén a to od jazdy po vysoko upravených asfaltových mestských častiach, cez poľné cesty až na neupravený, prírodný ľahký terén. Modely z uvedenej kategórie sa vyznačujú hybridným spojením mestských a krosových bicyklov, oproti ktorým však disponujú komplexnejšou výbavou - blatníky, osvetlenie, plášte s reflexnými prvkami, zvonček a mnoho ďalšieho. Vďaka týmto náležitostiam vyhovujú štandardom premávky na verejných komunikáciách. Ideálne na rekreačnú jazdu.

Krosové bicykle sú vhodné najmä na športové jazdenie a oproti trekingovým modelom ich považujeme za pomyselných naháčov (nedisponujú žiadnou výbavou).

Horské bicykle ako už názov napovedá, jedná sa o odolný dopravný prostriedok, ktorý disponuje širšími plášťami a je špeciálne upravený aby čo najlepšie zvládal jazdu a podmienky tých najnáročnejších terénov. 

Čítané: 2852 x