Rozšírené hľadanie
Streda 24. Apríl 2024 |
meniny má Juraj

Ako zlepšiť vaše výsledky pri cvičení?

Datum: 21.12.2021

Výsledky pri cvičení nás väčšinou posúvajú ďalej a dodávajú nám dávku motivácie. V niektorých obdobiach sa však môže stať, že naše výsledky nie sú dostatočné a tak sa cítime ako keby sme stagnovali na jednom mieste. 

Ako zlepšiť vaše výsledky pri cvičení

Stagnácia je vážnym problémom a trápi rovnako profesionálnych ako aj amatérskych športovcov. Prečo viac nedosahujete viditeľné výsledky? Ktoré efektívne spôsoby vám môžu pomôcť priniesť nové výsledky?

Prečo stagnujete a nedosahujete viditeľné výsledky?

Stagnácia sa bohužiaľ považuje za bežnú súčasť pravidelného športu, či už sa snažíte o nabratie svalovej hmoty, úbytok váhy alebo o zlepšenie výkonu. Veľmi častým dôvodom stagnácie je napríklad zavodnenie. Keďže telo zadržiava veľa vody, na prvý pohľad nie je znateľná žiadna zmena vo formovaní postavy. Na odvodnenie sa potom môže použiť napríklad refeed, dostatok spánku, dostatočný pitný režim, či zníženie príjmu soli, sodík.

Príčinou stagnácie môže byť aj pretrénovanie, podtrénovanie, nedostatok odpočinku, nedostatočná intenzita cvičenia, nevhodný jedálniček alebo napríklad aj psychické ťažkosti. Veľkým problémom stagnácie je aj strata motivácie, čo sa prejavuje u množstva športovcov. Často takéto obdobia skončia nechuťou k vykonávaniu športovej aktivity, či psychickými ťažkosťami. Stagnáciu je pritom možné liečiť len tak, že sa na chvíľu zastavíte a pozriete sa na príčiny tohto stavu.

Ako prekonať stagnáciu a posilniť vaše výsledky?

Stagnáciu môžete liečiť napríklad vytvorením úplne novej cvičebnej zostavy. Nielenže sa takýmto spôsobom opäť namotivujete k novým výsledkom, ale rovnako budete stimulovať svaly úplne novým spôsobom. Medzi doplnky ktoré môžete zvoliť patrí napríklad záťažová vesta, či expandery. Rovnako je vhodné zaradiť do vašej cvičebnej zostavy aj nové druhy športu – napríklad beh, turistiku, či lyžovanie. Budete tak cítiť úplne nové výzvy a rovnako budete stimulovať vašu psychiku.

Pri stagnácii je však nesmierne podstatné počúvať vaše telo a snažiť sa zistiť príčiny takéhoto stavu. Napríklad pretrénovanie je veľmi vážny stav, ktorý vedie k negatívnemu vnímaniu tréningu a môže vás trvať až niekoľko mesiacov. Veľmi podstatná je v takomto prípade regenerácia a tiež nastavenie správneho jedálnička. Aj pri samotnom cvičení musíte vždy sledovať, či vaše telo zvláda intenzitu a náročnosť tréningov, aby ste sa takýmto problémom vopred vyhli.

Čítané: 3092 x