Rozšírené hľadanie
Sobota 27. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslav

Ako si vybrať podložku na cvičenie?

Datum: 02.02.2022

Pri niektorých druhoch cvičenia, najmä pri joge, pilatese, posilňovaní či aerobiku sa bez podložky nezaobídete a platí to nielen doma, ale aj vo fitness centre. 

Ako si vybrať podložku na cvičenie

Keď sa zameriate na konkrétny šport, ktorému sa venujete, výber bude oveľa jednoduchší. Tieto rady vám pomôžu:

Rozhodujte sa podľa toho, čomu sa venujete

Rôzne druhy cvičenia si vyžadujú iné typy podložiek s rôznymi vlastnosťami, hrúbkou a povrchovou úpravou. Na náročnejšie cvičenia sa bude viac hodiť podložka s drsnejšou štruktúrou, na pomalšie cvičenia stačí aj hladká štruktúra.

Na aerobik, gymnastiku a dynamické cvičenia potrebujete podložku s protišmykovým povrchom, kde sa vám nebudú šmýkať ruky a nohy. Okrem toho by mala byť dostatočne vysoká, aspoň 8-9 mm a mať dostatočnú hustotu, aby mohla spoľahlivo tlmiť dopady a šetriť vaše kĺby.

Na jogu si vyberte špeciálnu podložku určenú na jogu, takzvanú jogamatku. Je ideálne prispôsobená protišmykovou úpravou, pevnosťou a dĺžkou, aby ste vo všetkých pozíciach zachovali stabilitu. Podložka na jogu by mala byť tenšia ako na pilates, lebo potrebujete cítiť pevnú zem a hrubá podložka by vám mohla narúšať rovnováhu.

Ak najčastejšie cvičíte pilates alebo preťahovanie, budete potrebovať dostatočne dlhú, vyššiu a mäkkú podložku, ktorá bude dostatočne komfortná. Ideálna hrúbka podložky na pilates je 1,5-1,9 cm, no dôležité je aj to, aby mala zo spodnej strany protišmykový povrch. Vrchná strana by mala byť hladká, aby ste mohli správne vykonávať pilatesové cviky.

Podložka určená na ochranu podlahy pred váhou prístrojov a závaží je pevnejšia a obyčajne aj menšia.

Budete podložku používať len doma alebo ju budete prenášať do fitka?

Ak si chcete vybrať čo najlepšiu podložku, treba pri nákupe zohľadniť aj to, kde plánujete najčastejšie cvičiť. Je to dôležité najmä kvôli hmotnosti, ktorá pri častom prevážaní rozhodne zaváži.

Budete cvičiť prevažne doma? Pokojne si môžete zaobstarať štedro vystužený model s hrúbkou 6 mm a viac. V prípade, že budete s podložkou chodievať cvičiť do fitness centra, poobzerajte sa skôr po ľahších typoch. Nezabúdajte, že podložku budete nosiť v taške, ktorá tiež niečo váži a vo všeobecnosti platí, že čím ťažšiu podložku vlastníte, tým pevnejšia taška s väčšou vlastnou hmotnosťou na ňu bude potrebná, teda celková hmotnosť vybavenia, ktoré so sebou budete nosiť, bude vyššia. V takejto situácii vám každé kilo navyše určite neunikne.

Ultraľahkú podložku na cvičenie oceníte aj ak často cestujete po svete, no svojej obľúbenej rannej jogy sa nechcete vzdať. Vtedy si naozaj treba všímať, koľko podložka váži, aby ste si zbytočne nepridávali na hmotnosti batožiny. Hľadajte modely s hrúbkou 1-1,5 mm s označením “Travel”, “Superlite” a pod.

Aký materiál si vybrať?

Podložky na cvičenie sa vyrábajú z rôznych materiálov. Najčastejšie je to PVC alebo jeho ekologickejšia varianta, recyklované PVC. Ďalšou možnosťou je EVA pena, NBR pena, TPE pena, no môžete sa rozhodnúť aj pre korkové podložky, kombináciu prírodného kaučuku s poulyuretánom, mikrovláknom a ďalšími materiálmi.

Podložky z PVC mávajú obyčajne hladší povrch, no nemusíte sa báť, že sa vám na nich bude šmýkať. Dôležitá je aj vodeodolnosť, aby podložka nenasávala do seba vlhkosť a pot a nehrozilo, že bude časom zapáchať.

Náš tip: Kvalitné podložky na cvičenie za priaznivé ceny nájdete tu: https://hop-sport.sk/podlozky-na-cvicenie-2/

Čítané: 2816 x