Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Zaujímavosti zo sveta trampolín: Počuli ste aj o týchto?

Datum: 29.06.2022

Trampolíny sú výbornou cvičebnou pomôckou, vďaka ktorej spevňujete svalstvo, podporujete svoju kondičku a do určitej miery spaľujete kalórie. Vedeli ste však aj o niekoľkých zaujímavých faktoch, ktoré so sebou prinášajú? Zistite o trampolínach viac!

Zaujímavosti zo sveta trampolín

Prvá trampolína bola inšpirovaná cirkusovými pomôckami

Napriek tomu, že myšlienka skákania na pružnom povrchu sa zdá by jednoduchá, trampolíny sú pomerne novým vynálezom s krátkou históriou. Základná konštrukcia trampolíny, ktorú poznáme dnes, bola vynájdená talentovanými gymnastami v roku 1935. Inšpirácia vychádzala zo sietí, používaných u cirkusových umelcov – konkrétne išlo o cirkusové bezpečnostné siete. Za prvotný vynález súčasných trampolín tak vďačíme ambicióznym konštruktérom Georgeovi Nissenovi a Larrymu Griswoldovi.

Počiatočná propagácia trampolín prostredníctvom klokana

Aby sa prvé trampolíny dostali do povedomia širokej verejnosti, ich autori sa rozhodli zaujať netradičnou propagáciou. Pred šesťdesiatimi rokmi bol vytvorený populárny reklamný záber z Central Parku v New Yorku, kde vynálezca modernej trampolíny skáče na tejto pomôcke spolu s klokanom, ktorého si na túto príležitosť prenajal. Ďalší marketingový prevrat sa udial na vrchole egyptskej pyramídy – aj vďaka tejto reklame sa trampolíny stali čoraz viac populárnejšie.

Skoky na trampolíne ako olympijský šport

V roku 2000 sa počas olympijských hier v Sydney stali skoky na trampolíne oficiálnym športom. Disciplína spočíva v skákaní na trampolíne do výšky až osem metrov, pričom súťažiaci vykonávajú akrobatické pohyby vo vzduchu na základe povinnej a dobrovoľnej zostavy. V mužskej kategórii je vo všeobecnosti najúspešnejšia Čína a to s najvyšším počtom medailí od roku 2008 až po súčasnosť.

Trampolíny a svetové rekordy

Ani skákanie na trampolíne sa nezaobišlo bez dosiahnutia niekoľkých svetových rekordov. Pokiaľ ide o nepretržité skákanie, ide o rekord s počtom 53 dní. Podarilo sa to šesť člennému tímu, ktorému dokonca telefonicky zablahoželal vtedajší prezident USA Ronald Reagan. O najvyšší skok sa zaslúžili súrodenci Kennedyovci, kedy ich odraz dosiahol výšku šesť metrov a sedemdesiat centimetrov. Existujú aj ďalšie zaznamenané rekordy:

  • Najviac ľudí, ktorí skákali súčasne na trampolíne bolo 375
  • Najväčšia trampolína na svete meria 5852 metrov štvorcových
  • Držiteľ rekordu v počte salta vzad za jednu minútu dosiahol celkový počet 49
Čítané: 2901 x