Rozšírené hľadanie
Štvrtok 28. Marec 2024 |
meniny má Soňa

Jeseň prichádza, sezóna lesných túr a výletov!

Datum: 25.09.2022

Babie leto, dobrá viditeľnosť, príjemná teplota uprostred dňa, farebná príroda. To všetko vás v jeseni láka nielen do hôr, ale aj na návštevy rôznych pamiatok. Každý si chce vychutnať posledné teplé, slnečné dni a nabiť sa energiou pred prichádzajúcou zimou.

Jeseň prichádza, sezóna lesných túr a výletov!

Avšak sú tu aj ranné hmly, inverzné počasie a skoršie stmievanie. Tie spôsobujú, že so západom slnka klesne aj teplota a zdanlivo pekný výlet sa môže zmeniť na rýchle prechladnutie. S blížiacim sa koncom roka nastupujú aj častejšie daždivé dni, a tak je dobré vhodne sa pripraviť, kým vyrazíte za zážitkami.

Pohyb a kalórie ktoré pálime

Verte či nie, aj pri pomalšej chôdzi spaľujete kalórie. Takýto druh pohybu dokonca spaľuje tuky lepšie než intenzívny beh. Chôdza je tým najlepším a najprirodzenejším spôsobom, ako sa udržať v dobrej kondícii a zbaviť sa stresu. Telo vydá energiu a vy sa začnete potiť. S tým však môže prísť aj následné zachladnutie. Náhly závan studeného jesenného vetra zmení príjemný čas na čerstvom vzduchu na bolesť spôsobenú zablokovaným nervom. Preto kým sa vydáte na túru alebo prechádzku, myslite na to, že funkčnosť oblečenia má prednosť pred estetikou.

Jesenné oblečenie

Na každú jesennú vychádzku sa treba vhodne obliecť a obuť. Riešením je vrstvenie oblečenia a na nohy riadna turistická obuv. Na telo tričko, ktoré počas chladnejšieho počasia už môže byť „termo", mikina a tenká bunda. V tomto poradí vám nebude teplo ani zima. Skutočným izolátorom medzi zohriatym, pohybujúcim sa telom a sviežim vzduchom jesene je totiž vzduchová vrstva medzi oblečením. Vďaka tejto izolácii budete môcť potvrdiť škandinávske príslovie, že neexistuje zlé počasie, len zle oblečení ľudia.

Pri jesennom oblečení, ktoré bezpochyby využijete aj počas zimy a nástupu jari, platí, že investovať by ste mali do funkčného oblečenia. Predajcovia v športových obchodoch vám radi poradia, aké by to malo byť a aké má svoje výhody. Základným prvkom funkčnosti je vlastnosť vlákien prepúšťať vlhkosť. Ako sa potíme, funkčné oblečenie odvádza vlhkosť od tela na svoju vonkajšiu vrstvu a umožňuje odparovanie potu. Súčasne je materiál priedušný a necítite sa tak byť oblečení ako v igelitovom vrecku. Vyhnite sa hrubým vlneným materiálom, naopak, dobrou voľbou je zbaliť si aj jedno náhradné tričko. To oceníte, najmä keď si dáte dole ruksak.

Udržať nohy v suchu

Šikovným riešením na výlete do prírody sú nohavice s odopínateľným spodným dielom. Vzhľadom na výkyvy teplôt sa vyhnete tomu, že budete meniť nohavice, poskakujúc na jednej nohe uprostred turistického chodníka. Hoci je jesenné počasie na horách najstabilnejšie, stále ho netreba podceňovať.

Mať nohy v suchu je dobrý základ, no určite vám nebude príjemne, ak budete mať premočené telo. Keďže vás môže vždy prekvapiť dážď, nezabúdajte na pršiplášť alebo ľahkú bundu, ktorá nezaberie miesta v ruksaku. Nevhodná outdoorová obuv dokáže zmeniť vychutnávanie na utrpenie. Pľuzgierom, otlakom a krívaniu v nasledujúcich dňoch sa vyhnete dôsledným vybraním takej obuvi, ktorá vám sadne ako uliata.

Podľa terénu si zvoľte, či uprednostníte členkové alebo nízke trekové topánky. Turistická obuv a poľovnícka obuv majú tiež špeciálnu podrážku. Tá priľne aj k vlhkým prírodným povrchom a získate tak stabilitu spoločne s komfortom. V neposlednom rade patria na nohy tie správne ponožky. Aj tu sú v ponuke ponožky z funkčného materiálu, ale aj napríklad z antibakteriálnych bambusových vlákien. Jedny suché si pribaľte aj do ruksaku so sebou.

Pitný a stravný režim

Na každom výlete nesmie chýbať voda. Či už preferujete čistú, alebo ochutenú. Tá druhá vám dodá aj potrebný rýchly cukor pri vyčerpaní okamžitej energie. Ak to s výletmi do prírody myslíte vážne, skúste sa poohliadnuť po outdoorových fľašiach. Opakovaným používaním tej istej odolnej fľaše chránite prírodu, do ktorej bude smerovať váš ďalší výlet. Doplniť tekutiny za chladnejšieho počasia môžete aj termoskou s teplým čajom.

Pri vyčerpanosti vám poslúži na doplnenie energie müsli alebo proteínová tyčinka, oriešky, tmavá čokoláda, hroznový cukor alebo sušené ovocie. Tieto potraviny sú vhodné pre ich rýchlu energiu, no majú len malú hmotnosť a sú odolné voči prípadnému premoknutiu. Ak sa vám zdá, že prituhlo a rozhodnete sa posilniť alkoholickým aperitívom za chodu, tak potom iba na vlastné riziko. Tekutiny tohto druhu, najmä v kombinácii so slnkom, znižujú výkonnosť aj koordináciu pohybov. Pri prechádzkach po skalnatých a komplikovaných úsekoch sa vám to môže vypomstiť.

Čítané: 2680 x