Rozšírené hľadanie
Piatok 19. Apríl 2024 |
meniny má Jela

Najlepšie miesta na rybačku, ktoré sa oplatí navštíviť

Datum: 29.09.2022

Rybačka by mala byť plánovaná nielen svojou výbavou, ale mali by ste si zvoliť aj tú správnu a najlepšiu lokalitu na lov. Výber lokality má niekoľko pravidiel, ktoré by ste mali zohľadniť, ak sa chcete popýšiť kapitálnym a bohatým úlovkom.

Najlepšie miesta na rybačku

Správny výber najlepšej lokality

Pri výbere lokality na úspešnú rybačku by sme mali zohľadniť, ako dlho sa na lokalite lovia ryby. Vyšší vek lovnej lokality zaručuje, že sa v nej budú nachádzať aj väčšie ryby, nemusí to byť však pravidlom.

Druhým faktorom, ktorý vplýva na množstvo a veľkosť rýb je rozloha vodnej plochy. Ak je rozloha väčšia, je pravdepodobné, že sa v jazere bude nachádzať dostatok rýb a o vodnú plochu sa budú rybári dostatočne starať a zarybňovať ju.

Tretím faktorom, ktorý by sme mali brať do úvahy pri výbere lokality lovu rýb, je výživnosť vody. Vodné živočíchy ako patentka, škeble, naznačujú, že voda je zdravá a aj rybám sa v nej bude dariť.

Úspešná rybačka je aj o poslednom faktore výberu lovnej lokality a tou je osádka. To, koľko a kých rýb sa v našom lovnom revíri nachádza sa dá zistiť nielen na internete, ale hlavne od miestnych rybárov. Ak už máte v okolí miestneho rybára, určite sa ho nezabudnite opýtať aj na rybársku výbavu, ktorá je pre danú lokalitu najvhodnejšia.

Top najlepšie miesta na rybačku

Lokálne malé jazerá

Malé lokálne jazerá a rybníky, v menších lovných revíroch, sú dobré pre začiatočníkov. Hĺbka v nich nie je veľmi veľká, no treba sa vyhnúť tradičným lovným miestam, ktorým sa ryby budú radšej časom vyhýbať.

V jazerách s menšou hĺbkou treba precízne dodržiavať ticho pri love, pretože všetky otrasy a pohyb na brehu, sa rýchlo prenáša do vody a to ryby plaší. Ideálne miesta treba hľadať v porastoch lekna a chalúh, kde sa ryby skrývajú a majú dostatok potravy.

Jazerá s veľkou rozlohou

Jazerá s veľkou plochou môžu skrývať niekoľko lovných miest, kde by sa dali uloviť nielen kapitálne kúsky, ale aj celkom slušné počty rýb. Pri veľkých vodných plochách je vyššia pravdepodobnosť hlbokej vody, preto treba hľadať členitejší terén, zátoky, lomy brehu, ostrovčeky, kde by sa ryby mohli zdržiavať.

Jazerá s hlbokou vodou

Jazerá s hlbokou vodou sú na úlovky niekedy menej prajné. Treba však zamerať svoju pozornosť na členitosť brehu a reliéf dna, kde hľadáme výčnelky, priehlbiny a prípadné plytšie vody, kde sa ryby v teplejšej a okysličenej vode budú zdržiavať.

Vodné kanály

Vodné kanály sú bohaté na úlovky práve v miestach, kde sa nachádzajú stavidlá. Práve v spojniciach kanálov sa nachádza najviac migrujúcich rýb. Členitosť terénu kanálov predurčuje úspech rybačky aj pri prítokoch a vetveniach kanálov. Netreba však podceniť ani nábrežia a prístavy, rátať treba aj s lodnou dopravou.

Rieky s tečúcou vodou

Tečúca voda v rieke alebo potoku si vyžaduje plnú pozornosť rybára pri love, aby prúd vody neodniesol nástrahu. Uprednostňovať by sme mali miesta, kde sa prúd člení a ryby majú zátoky na oddych a nánosy usadenej potravy. Pozorný rybár neobíde hlbšie podmyté miesta, kde sa ryby chodia kŕmiť priplavenou potravou.

Čítané: 2864 x