Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Jachting nie je len o zábave. Tieto zdravotné výhody prináša

Datum: 16.10.2022

Túžba vlastniť jachtu má prvotné základy v predstave vetra vo vlasoch a pocitu slobody, ktorý môžete zažiť jedine na vodnej hladine.

Jachting nie je len o zábave

Jachting však nie je len o zábave. Ide o veľmi príjemný, nenútený kardio tréning a tiež tréning vašej psychiky. Plavba na jachte, do ktorej sa aktívne zapojíte prináša so sebou veľa zdravotných výhod.

Jachting na mori a na vnútrozemských tokoch

Jachtingu sa pokojne môžete venovať aj na veľkých jazerách a iných tokoch vo vnútrozemí. Na takéto plavenie budete potrebovať preukaz vodca malého plavidla. Na more smiete vyjsť jedine, keď absolvujete kurz veliteľa rekreačného námorného plavidla spolu s kurzom rádiotelefonistu. Nemyslite si, že na vodnej hladine vám kontroly zo strany polície nehrozia. Pravidlá sa musia dodržiavať pri vodnej doprave rovnako ako pri tej cestnej. Nezabudnite ani na poistenie. V zahraničí je poistenie dokonca povinné.

Jachting je tréningom pre celé telo

Ak ste sa rozhodli pre jachty na predaj, tak by ste mali byť fyzicky zdatní. V opačnom prípade zverte kormidlovanie do rúk iného kapitána. Aktívne zapojenie do ovládania plachiet na jachte je vskutku tréningom pre celé telo. Pri ťahaní plachiet dostávajú zabrať predovšetkým svaly na rukách a chrbte. Udržať plachty počas silného vetra je tréningom pre stred tela. Zaručene si vypracujete tehličky na bruchu.

Silné telo a ešte silnejšia psychika

Je jasné, že udržiavať na lodi rovnováhu je cvičením pre ovládanie kompletne celého tela. Lode na predaj sú určené pre ľudí, ktorí dokážu zdolávať rôzne výzvy. Pripravte sa na to, že počas plavby musíte byť neustále v strehu, vycibríte si koordináciu a budete na všetky podnety reagovať flexibilnejšie. Uvedené nároky znamenajú v závere veľké psychické uvoľnenie a relax pre mozog. Po plavbe budete priam nabudení endorfínmi a serotonín môžete rozdávať na počkanie. Tieto faktory prispievajú k znižovaniu hladiny stresu a priaznivo ovplyvňujú celkový duševný stav.

Keď túžite len po relaxe

Nie každý túži dovolenku stráviť aktívne. Ak sa nechcete na riadení jachty podieľať, tak si prenajmite či kúpte katamarán s motorom. Katamarán je stabilné plavidlo, ktoré je priam stvorené na oddych a dlhšie dovolenky na mori. Zároveň má na palube miesto pre viac pasažierov, takže sa na more môžete vybrať s celou rodinou alebo priateľmi.

 

 

Čítané: 3126 x