Rozšírené hľadanie
Nedeľa 5. Máj 2024 |
meniny má Lesana

Čo všetko si treba všímať pri výbere zalamovacej vzduchovej pušky?

Datum: 05.12.2022

Výber správnej vzduchovej pušky nie je pre ľudí, ktorí majú so zbraňami ako také skúsenosti, vôbec náročný. Nie však každý z nás však už prišiel do kontaktu so vzduchovými zbraňami alebo inými strelnými zbraňami. 

Výber správnej vzduchovej pušky

Nájdu sa teda aj nováčikovia, ktorí nie sú skúsení a chcú sa začať venovať v rámci voľného času streľbe z takýchto zbraní, alebo takúto zbraň hľadajú a vyberajú pre niekoho ako darček. Pre takéto osoby potom správny výber môže byť španielska dedina. Práve takýmto ľuďom určite padnú vhod rady, ako správne zalamovaciu vzduchovú pušku vybrať. Čo všetko si teda treba pri výbere všímať?

Výkon a kaliber

Výkon (sila) vzduchovky predstavuje tzv. energiu strely na ústí hlavne, ktorá sa meria v Jouloch. Čím väčšia hodnota Joulov, tým je vzduchová zbraň silnejšia a diabolka letí väčšou rýchlosťou. S väčšou rýchlosťou je potom úmerne spojený väčší dostrel a prieraznosť diabolky. Vo väčšine štátov EÚ sa vzduchové zbrane z hľadiska výkonu rozdeľujú na voľnopredajné (od 18 rokov) a na vzduchové zbrane predávané len držiteľovi zbrojného preukazu. Napr. v  Slovenskej republike si kúpite od 18 rokov  vzduchovú zbraň s maximálnym výkonom do 17 Joulov a na kúpu silnejších potrebujete zbrojný preukaz. Vzduchové zbrane sa vyrábajú v rôznych kalibroch, v rámci voľnopredajných prevedení na Slovensku však patria medzi najobľúbenejšie modely v kal. 4.5 mm (.177).

Výbava

Čo sa týka výbavy vzduchovej zalamovacej pušky, treba si ako prvé všimnúť pažbu. Konzervatívni strelci si potrpia na drevenej pažbe, avšak tí modernejšie orientovaní už skôr volia pažby vyrobené z plastu vďaka ich taktickému a športovému dizajnu. Veľkým plusom sú tzv. svetlovodné mieridlá, vďaka ktorým sa lepšie mieri na cieľ. Možnosť výškového a stranového nastavenia cieľnika a prítomnosť poistky proti nechcenému výstrelu už je väčšinou samozrejmosťou. Nie je na škodu, ak je muška na hlavni vybavená krytkou, ktorá ju chráni pred zlomením napr. v prípade pádu. Ak aj hneď neplánujete strieľať mierením cez puškohľad, určite zvoľte vzduchovú pušku, na ktorú je do budúcna možné nainštalovať puškohľad. Náročnejší strelci by sa určite zamerali aj na skutočnosť, či dĺžka chodu spúšte alebo jej odpor je nastaviteľný. Typickým príkladom výkonnej voľnopredajnej pušky v rámci SR s výbornou výbavou je model GAMO GRIZZLY.

Extra výbava

Niektoré modely zalamovacích vzduchových pušiek sú ponúkané vo zvýhodnených setoch, čo znamená, že k puške dostanete navyše príslušenstvo a výbavu, ktorá by stála oveľa viac peňazí, ak by ste ju kupovali samostatne. Takouto extra výbavou môžu byť napr. puškohľad, terče, diabolky, puzdro a podobné príslušenstvo. Voľba vzduchovky ponúkanej v sete je výbornou voľbou najmä pre začiatočníkov, alebo ak má slúžiť ako darček. Typickým príkladom vzduchovej zalamovacej pušky ponúkanej v sete je napr. GAMO HUNTER 440 alebo BLACK OPS SNIPER.

Čítané: 3213 x