Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

7 rád, ako na turistiku v zime, aby ste neprechladli

Datum: 07.12.2022

V zime môže aj krátky pobyt vonku viesť k týždňu strávenému v posteli. Nachladnutie je bežným a častým ochorením, ktorého príčinou je zväčša to, že sa nevhodne oblečiete.

ako na turistiku v zime

Pobyt v horách počas mrazov bez rizika nachladnutia je možný, ak sa budete držať našich 7 rád.

1. Chodidlá v teple

Pocit chladu od chodidiel je nielenže nepríjemný, ale tiež nebezpečný. Na výpravu do zimných hôr nezabudnite na nohy navliecť teplučké ponožky. Avšak nie viac vrstiev, ktoré by bránili prietoku krvi. A jedny ponožky si prihoďte aj do batoha. Nehoda nie je náhoda, ponožky môžu navlhnúť, a to znamená koniec túry.

2. Chodidlá v suchu

Chodidlá v suchu udržíte len tým spôsobom, že si obujete turistické topánky. Je jasné, že jedine špeciálna turistická obuv môže vydržať hodiny chôdze po snehu alebo v čľapkanici bez toho, aby sa premočila. A dámy, v horách nie ste na predvádzacom móle. Aj pre vás je určená dámska turistická obuv.

3. Zahriate telo

Okrem chodidiel myslite aj na zvyšok tela. Obliecť sa do studeného počasia znamená vrstviť a ešte raz vrstviť. Najskôr sa zabaľte do termo bielizne. Pokračujte teplou mikinou a dielo zavŕšte nepremokavou bundou so zateplenou vložkou, termo nohavicami, šálom, čapicou a rukavicami.

4. Dostatok tekutín

Riziko podchladenia zvyšujete, ak nebudete piť dostatok tekutín. Vieme, že v zime je pocit smädu menší ako v horúcom počasí. Napriek tomu nezabúdajte piť. Vhodná je čistá voda alebo bylinkové čaje.

5. Energia z jedla

Dokonca aj hlad vyvoláva zimomriavky a pocity premrznutia. Energia získaná predovšetkým z cukrov a tukov prispieva k zahriatiu organizmu. Jedlo zvýši prietok krvi v tele a udrží primeranú telesnú teplotu.

6. Alkohol je zakázaný

V žiadnom prípade nepite alkohol. Ten vás síce na chvíľu zahreje, ale v konečnom dôsledku rozširuje cievy, čím spôsobuje tepelné straty organizmu.

7. Inovatívne oblečenie

Naša posledná rada je veľmi praktická a priam inovatívna. V posledných rokoch sa v obchodoch pre turistov zjavilo vyhrievané oblečenie. Ten pocit, keď vás uhlíkové vlákna zahrievajú, je na nezaplatenie.

 

 

Čítané: 3006 x