Rozšírené hľadanie
Štvrtok 25. Apríl 2024 |
meniny má Marek

Špičkový skateboard či zvláštne oblečenie, čo dnes definuje skate scénu?

Datum: 19.04.2023

Skateri sú veľmi zaujímavou sociálnou skupinou. Aby ste medzi nich zapadli, mali by ste sa okrem samotných jazdeckých schopností sústrediť aj na ďalšie dôležité veci.

Špičkový skateboard či zvláštne oblečenie

Napríklad by ste mali vedieť, ako sa obliekať a s akou doskou do skateparku prísť.

Oblečenie pre skaterov sa postupne vyvíja, no má svoje charakteristické znaky. Ide o nízku obuv, odolné oblečenie často s kapucňou a hlavne v prevedení, ktoré ich nebude obmedzovať v pohybe. Nohavice musia odolať aj ťažkým pádom, a teda ochrániť pred rôznymi zraneniami. Skate topánkam by nemala chýbať priliehavá podrážka. Tričká a mikiny sa vyrábajú z pevných tkanín, aby sa nepoškodili ani pri trení po zemi či dopade.

Pri nohaviciach sa vyžadujú skôr rovné a širšie strihy, keďže v drepe sa pri skateboardingu vyskytnete podstatne častejšie ako bežní ľudia. Nezabúdajme aj na čiapky či šiltovky s rôznymi farebnými prevedeniami. Vo všeobecnosti je v tejto skupine obľúbené oblečenie plné rôznych zaujímavých grafických prvkov a farieb. To všetko spĺňa napríklad známa značka RIPNDIP

Na čo myslieť pri výbere skateboardu

Skateboard je klenotom každého jeho užívateľa. Je len na ňom, aké grafické prevedenie svojej dosky si zvolí. Nejde však len o túto najviac obdivovanú súčasť skateboardu. Myslieť treba aj na kolieska, skate trucky, ložiská, šróbiky, vosky či iné príslušenstvo.

Vráťme sa ale k doskám, ktoré pútajú najväčšiu pozornosť. K dispozícii sú aj také prevedenia, ktoré sú vhodné pre konkrétne terény. Vtedy je prispôsobená dĺžka, šírka, technológia konštrukcie aj tvary. Dôležitý je aj materiál, tie najkvalitnejšie sú vyrobené z odolného a tvrdého javorového dreva a jeho siedmich vrstiev. Doska bežne disponuje dĺžkou 70 až 80 cm. Na výber máte aj zakrivené dosky (concave). Ďalšie obľúbené tipy dosiek sú Twin-Tip (na streetové jazdenie), Cruisery či Shaped decks. Pozor na šírku dosky, ktorá vie výrazne ovplyvniť jazdu. Tie užšie sú určené na technické jazdy, širšie zasa disponujú vyššou stabilitou. Na záver na vás ostáva len voľba grafiky, kde už len vypočujte svoje srdce.

 

 

Zdroj obrázku: Stockbusters / Shutterstock.com

Čítané: 3348 x