Rozšírené hľadanie
Sobota 27. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslav

Ako získať výbornú kondíciu? Venujte sa kondičnému boxovaniu

Datum: 29.11.2023

V snahe o rozvoj kondície veľa ľudí volí ako šport kondičné boxovanie. Ide o šport, ktorý dodá telu estetiku, výkonnosť a zlepší celkovú fyzickú stránku tela. Výbušnosť tohto športu je navyše bonusom pre vaše psychické zdravie.

Ako získať výbornú kondíciu

Bez ohľadu na to, či sa rozhodnete cvičiť doma, alebo v športovom centre, kondičné boxovanie je cestou k zdraviu, výkonnosti a životnému štýlu plnému energie. Preskúmajte s nami výhody kondičného boxovania.

Boxovanie je o zdraví i sebavyjadrení

Boxovanie je vynikajúcim kardiovaskulárnym cvičením, ktoré zvyšuje srdcovú frekvenciu a podporuje lepšiu cirkuláciu krvi. To znamená, že nielenže posilňujete svaly, ale aj zlepšujete zdravie srdca. Výbušné pohyby počas tréningu boxu sú zamerané na rôzne svalové skupiny. Pri úderoch formujete paže a stred tela. Pri kopoch dostávajú zabrať nohy. Komplexne posilníte celé telo a výborne sa zabavíte. Ide o typ fitness cvičenia, ktoré nikdy neomrzí.

Nutné je tiež dodať, že precízne údery a pohyby vyžadujú vysokú úroveň koordinácie a ohybnosti, čím sa zlepšujú aj vaše motorické schopnosti. Boxovanie je skvelým spôsobom, ako sa zbaviť stresu a napätia. Údery do vreca pomáhajú uvoľniť negatívnu energiu.

Boxovať doma alebo v športovom centre?

Ak sa rozhodujete, ako s kondičným boxovaním začať, ideálne je vyskúšať prvé hodiny pod dohľadom trénera. Správnu techniku vás naučí jedine skúsený športovec. Následne si kúpte boxovacie vrece, rukavice, voľné oblečenie a začnite s boxovaní aj doma. Aké sú rozdiely medzi cvičením v centre a v obývačke?

Domáce kondičné boxovanie

Výhody: Flexibilita času, úspora nákladov na vstupy, pohodlie domova.

Nevýhody: Obmedzený prístup k vybaveniu, nedostatočná motivácia, riziko zlej techniky úderov a kopov, čo vedie k zraneniu.

Kondičné boxovanie v telocvični

Výhody: Široká škála vybavenia, profesionálni tréneri, inšpirujúce prostredie.

Nevýhody: Väčšie náklady, fixovaný časový harmonogram.

Boxovanie a iné kardio cvičenia

Aby vás kondičné boxovanie rýchlo neomrzelo, pripojte k tréningom i iné druhy športu alebo si kúpte pomôcky ako odporové gumy a činky z e-shopu inSPORTline. Spojenie boxovania a behu prispieva k rýchlejšiemu spaľovaniu. Beh môže byť rozcvičkou pred boxovaním. Podobne je na tom plávanie, ktoré však odporúčame realizovať na uvoľnenie až po kondičnom boxovaní. Plávanie je šetrné ku kĺbom, takže po dynamických úderoch oceníte príjemné masírovanie svalov vodou. Boxovanie je možné spojiť počas letných mesiacov s cyklistikou. Opäť môže ísť o spôsob, ako sa rozohriať pred boxovaním.

Striedaní cvičení zabraňuje monotónnosti a umožňuje zapájať rozmanité svalové skupiny. Rôzne aktivity poskytujú komplexný tréning celého tela. Striedanie aktivít udržuje tréning zaujímavým a zvyšuje motiváciu.

Gabriela Kudláčová – senior copywriter

 

Čítané: 1332 x