Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Cestou zdravého životného štýlu sa môže vydať každý

Datum: 08.03.2010

Slovo „wellness“ v sebe skrýva niekoľko oblastí – ide o zdravý životný štýl, vyváženú a pravidelnú stravu, aktívny pohyb a duševnú rovnováhu. Cítiť sa „fit“ budeme len vtedy, ak si doprajeme kvalitné potraviny v rozumnom množstve, pravidelný pohyb a čo najmenej stresu. Mnohé dámy sa trápia drastickými diétami, ktoré vyčerpávajú organizmus, a namiesto úpravy hmotnosti vedú k známemu „jo-jo“ efektu a zdeformovaniu postavy. Stačí vymeniť odopieranie za disciplínu a s pomocou dobrých receptov a chutných „správnych“ potravín môžeme navždy zakývať hladovaniu. 

„Zdravý životný štýl je postoj každého z nás k svojmu zdraviu - a to nielen fyzickému, ale aj psychickému,“ hovorí známa trénerka, cvičiteľka aerobiku a poradkyňa v oblasti zdravej výživy Lucia Medeková, a dodáva: „všetkým je úplne jasné, že z tečúceho pečeného bôčika sa nám nevyhladí pleť a nebudeme behať ako srnky.“

V prvom rade by sme si mali upraviť jedálny lístok. Lucia Medeková radí úplne vyradiť sladké malinovky a sladené vody. Chlieb a pečivo z bielej múky odporúča nahradiť celozrnným či  viaczrnným chlebom s vysokým obsahom prirodzenej vlákniny. Tieto vlastnosti ponúkajú napríklad Chlieb celozrnný ražný, slnečnicový alebo pochúťkový od značky Penam. Všetky majú vysoký obsah vlákniny a navyše ražný má vysoký obsah ľahko stráviteľnej raže, slnečnicový má slnečnicu ako zdroj kvalitných tukov, pochúťkový má ľanové semienka ako zdroj n-3 mastných kyselín. Rovnako vhodný z hľadiska zloženia je aj Chlieb špaldový s jablkami, ktorý je bohatý na bielkoviny, draslík a horčík. Ak sa predsa len ocitnete v časovej tiesni, siahnite po Celozrnných a pšeničných rožtekoch Penam obohatených o selén a vitamín E.

„Ak chceme žiť naozaj zdravo, mali by sme zmenšiť porcie, pri varení používať výlučne olivový olej a z menu by sme mali vyškrtnúť bravčové mäso a produkty, ktoré sa z neho vyrábajú. Oveľa prijateľnejšou alternatívou na tanieri je pre nás hydina - obsahuje málo tuku i cholesterolu a má viac nenasýtených mastných kyselín ako červené mäso,“ hovorí Lucia Medeková. Hydinové mäso je navyše bohaté na minerálne látky, ako napríklad zinok, ktorý posilňuje imunitný systém. Medzi vhodné výrobky tejto kvality patria napríklad produkty značky Hyza - Kuracia šunka, Kuracia šunka Senátor a Kurča chladené bez drobkov.  

Po úprave jedálnička a rešpektovaní niekoľkých jednoduchých zásad nebudete musieť trápiť svoje telo drastickými diétami, ktoré spôsobujú „jo-jo“ efekt. Lucia Medeková vysvetľuje: „Treba si uvedomiť, že keď telu zoberiete stravu, ono sa síce prispôsobí a čerpá zo zásob, automaticky však stratí tréning v spracovaní príjmu a dostane sa do stresu. Akonáhle mu jedlo opäť vrátite, začne ho okamžite ukladať a chystať sa na váš ďalší drastický koncentrák.”

Štíhlu líniu a vyformovanú postavu docielime efektívnou kombináciou stravovacej disciplíny a pohybovej aktivity. Ak svoje telo zaťažíme primerane, nielenže schudneme, ale  zvýšime i jeho funkčnosť, odolnosť a imunitu. Pri športe sa navyše stretávame s novými ľuďmi, meníme prostredie a prichádzame na iné myšlienky. Aktívnym odpočinkom takto prispievame k dosiahnutiu svojej vlastnej duševnej rovnováhy.  Lucia  Medeková  však  upozorňuje,  že  aj  „zdravý   pohyb   má   svoje pravidlá. Každý z nás má svoje hranice, ktoré treba akceptovať. Opatrný začiatok, pravidelnosť a rešpektovanie vlastného tela, sú zárukou úspechu. Preto odporúčam vždy vyhľadať odborníka, ktorý rád poradí a usmerní.“

Ak chcete zdravo žiť, vyzerať a cítiť sa „wellness“, ušite si na mieru svoj životný štýl. „Všetko je o disciplíne a sebazaprení – dámy, nikdy nevymeňte jedlo za krásu,“ odkazuje Lucia Medeková na záver. V každom prípade nezabúdajme, že telo máme iba jedno, a preto si ho treba vážiť, pestovať a chrániť.

Čítané: 706 x