Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Okuliare alebo šošovky? Najlepšia voľba pre vaše oči

Datum: 30.03.2022

Okuliare aj šošovky napravujú zrak. Obe pomôcky majú svojich fanúšikov a ich výber záleží na životnom štýle, na tom, v čom sa človek cíti komfortne alebo aký ma k dispozícii rozpočet.

 

Okuliare alebo šošovky?

Prečo nosiť kontaktné šošovky?

Nosenie kontaktných šošoviek vám bez pochýb prinesie mnoho benefitov. Šošovky sa prispôsobujú oku a neskresľujú obraz. Sú skvelou voľbou pre športovcov alebo pre ľudí obľubujúcich rôzne aktivity. Ich nespornou výhodou je tiež fakt, že sa pri zmene prostredia a teplôt nezahmlievajú.

Šošovky sa nosia maximálne pohodlne, netlačia na nose ani sa po ňom neposúvajú ako okuliare. Zároveň tiež prirodzene zvýrazňujú oči a neskresľujú črty vašej tváre ako okuliare.

Pri šošovkách si je z čoho vyberať. Okrem klasických priehľadných šošoviek, môžete siahnuť aj po farebných šošovkách, tórických kontaktných šošovkách na korekciu rozmazaného videnia či multifokálnych šošovkách.

Ani šošovky ale nie sú iba o výhodách. Aplikovanie šošoviek môže byť  pre niekoho zložitejšie. Rovnako nie sú vhodné pre ľudí, ktorí trpia očnými problémami, ako je napríklad syndróm suchého oka alebo zápal viečok. O šošovky sa tiež musíte patrične starať, aby ste sa vyhli infekciám.

Prečo nosiť okuliare?

V súčasnosti okrem praktickej funkcie plnia okuliare tiež estetickú funkciu. Trendy doplnok, ktorý podčiarkne mnohé outfity, ponúkajú mnohé módne značky a vy si tak môžete vybrať štýl okuliarov rezonujúci s vašou osobnosťou. Okuliare sú tiež praktické, znižujú riziko zanesenia infekcií do očí, sú vhodné aj pre ľudí, ktorí trpia syndrómom suchého oka, chránia vaše oči pred vetrom, prachom aj slnkom.

Na druhej strane ale môžu okuliare skresliť vaše periférne videnie, spôsobiť vám bolesť hlavy, zmeniť črty tváre alebo sa zahmlievať pri zmene teplôt. Rovnako vás môže na nose a za ušami tlačiť nepohodlný rám. Poniektorí ľudia okuliare nosiť nechcú kvôli tomu, že sa v nich necítia atraktívne.

Rozhodnite sa pre tú najlepšiu možnosť pre vaše oči. Ak neviete čo uprednostniť, môžete si zaobstarať šošovky aj okuliare a striedať ich podľa potreby, situácie alebo nálady.

Čítané: 2922 x