Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Liečenie laserom a fotónová terapia

Datum: 06.02.2011

Fotónová terapia, alebo liečenie svetlom rýchlo preniká do vedomia ľudí súčasnej doby a stáva sa bežnou súčasťou domácností. Lekári stále objavujú nové možnosti použitia svetla a odhaľujú jeho účinky. Podstatnou vlastnosťou je, že svetlo nám do tela prináša energiu a pôsobí na organizmus od bunkovej úrovne a od úrovne krviniek. Svetlo vracia bunkám stratený elektrický potenciál vďaka  interakcii fotónov s elektrónmi. Na liečenie sa využívajú rôzne lampy, ktoré využívajú rôzne frekvencie a rôznu úroveň organizácie svetla.

Fotónová terapia

Za najorganizovanejší svetelný zdroj sa považuje laserové svetlo a preto liečenie laserom patrí medzi veľmi efektívne postupy a prudko preniká do našich domácností . Použitie lasera je jednoduché a zvládnu ho aj menej technicky zdatní ľudia, navyše sa laserové prístroje stávajú aj cenovo dostupnými. S príchodom nových technológii lasery nadobudli vreckové rozmery a sú použiteľné aj pre cestovateľov.

Nižšie uvedený článok je prekladom reportáže televízie Euronews a je o použití svetla na liečenie zimných depresiií.

 Svetelná terapie pre ľudí trpiacich SAD

 V severnej Európe ľudia v zimnom období len zriedka vidia slnko. Väčšina ľudí by chcela byť na slnku častejšie, pretože dnes už vieme, že nedostatok slnečného svitu môže spôsobiť u ľudí rozličné choroby. V severnej Európe a Amerike každú zimu okolo 3-5% ľudí trpí Sezónnou afektívnou poruchou. (SAD). Túto chorobu lekári poznajú od 80-tych rokov a je spojená s nedostatkom svetla. Symptómy zahŕňajú prílišnú spavosť, ťažkosti so sústredením a priberanie na váhe . O všetkých týchto symptómoch sa predpokladá, že sú výsledkom prechodu tela do režimu hibernácie. Professor Damien Leger z Centre de Sommeil de l’Hotel Dieu v Paríži to vysvetlil: “Svetlo vždy ovplyvňuje biorytmy tak, aby  pracovali správne. Synchronizuje biorytmy a hormóny, čas spánku a bdelosti a telesnú teplotu. Pravdepodobne nám tieto pozitívne účinky svetla v zime chýbajú.“

V Spánkovom centre v Paríži existuje miestnosť na svetelnú terapiu. Podľa výskumníkov terapia svetlom je lacná, výsledky sa obyčajne dostavia v priebehu jedného týždňa a nemá vedľajšie účinky. Na terapiu sa používajú špeciálne lampy, ktoré neprodukujú UV lúče, čo chráni pokožku i oči. Svetlo absorbované počas tejto terapie je len 10% svetla, ktoré by človek prijal počas letného slnečného dňa, ale je dostatočné na to, aby zmiernilo symptómy.

Niektorí ľudia si zriadia terapiu svetlom doma. Lampy stoja okolo 200 € a výsledky ukazujú, že majú 50- 85% účinnosť v porovnaní s liekmi proti depresii. 

http://www.euronews.net/2011/01/05/light-therapy-for-sad-sufferers

Copyright © 2011 euronews

Čítané: 737 x