Rozšírené hľadanie
Piatok 26. Apríl 2024 |
meniny má Jaroslava

Nadmerné potenie sa dá výrazne obmedziť

Datum: 10.05.2011

Každý človek sa potí už od narodenia. Je to prirodzený termoregulačný jav nášho tela. Jeho intenzita sa mení s vekom, fyzickou námahou aj okolitou teplotou. „Pocení“ eliminuje množstvo toxických látok v tele. Nadmerné potenie môže byť aj neklamným indikátorom závažných chorôb ako sú cukrovka, zvýšená funkcia štítnej žľazy, niektoré infekčné choroby a tiež je jedným z prejavov menopauzy u žien.

Nadmerné potenie, tzv. hyperhidróza, je choroba, ktorá býva často podceňovaná. Chorí by sa nemali snažiť potenie zakrývať, treba ho liečiť a odstrániť. Postihnutým potenie spôsobuje časté kožné problémy, pretože keď je koža vlhká, lepšie sa v nej rozvíjajú bakteriálne infekcie. Problém nadmerného potenia treba vždy riešiť v spolupráci s odborníkom, ktorý dokáže určiť najlepší spôsob liečby. Pokaľ má potenie príčinu iba v nervozite (napríklad pred dôležitým jednaním), zvyčajne stačí použiť niektorý z dostupných antiperspirantov alebo užiť slabé sedatíva.

Ak má nadmerné „pocení“ dlhodobejšie trvanie a je spoločensky neúnosné, je vhodné do postihnutých oblastí tela aplikovať botulotoxín. Aplikácia sa robí vtedy, ak nadmerné potenie nesúvisí s niektorým z iných vážnych ochorení. Botulotoxín následne blokuje nervové vzruchy, tým dochádza k obmedzeniu potenia. Zákrok sa najčastejšie robí v podpazuší. V rozmedzí 6 až 12 mesiacov je potrebné zákrok zopakovať, nakoľko sa aplikovaná látka postupne vstrebáva do organizmu.

Čítané: 885 x